Tri stvari koje bi trebalo da nabavite ukoliko planirate da pređete na grejanje na drva ili ugalj

 
  • 0

Ovu zimu dočekujemo sa vanrednim cenama za ogrev

I dok je gas verovatno trenutno najisplativija varijanta, prelazak na gas nije nimalo jednostavan. Zbog toga su se mnoga domaćinstva koja su se do skoro grejala na struju i pelet odlučila su da zbog isplativosti ove zime pređu na loženje drva ili uglja.

Ukoliko razmišljate da svoje domaćinstvo prilagodite za neki od navedenih načina grejanja sigurno imate puno nedoumica. Ako se pitate kako odabrati najbolji kotao ili peć, kako održavati dom čistim i gde sve to uskladištiti, ovaj tekst je za vas.

Peći na drva ili na ugalj? Šta je bolje?

Za one koji se lome između izbora peći na drva i one koja greje na ugalj, osim očigledne razlike u kaloričnosti ova dva loživa, veliki faktor pri izboru trebalo bi da bude i mesto gde će se držati sama peć. Obzirom da se dim koji nastaje sagorevanjem drva ne smatra lošim, peći na drva smatraju se logičnim izborom kada će se peć držati unutar domaćinstva gde se inače boravi, a kada je u pitanju peć na ugalj, ona se preporučuje u slučajevima kada je moguće istu izmestiti iz prostora gde se svakodnevno boravi - ukoliko je moguće da bude smeštena u podrumskim prostorijama ili garaži.

Još jedan faktor pri odabiru predstavlja činjenicu da se drvo lakše potpaljuje i za sobom nosi manje nereda, dok je loženje na ugalj nešto prljaviji posao i teže je potpaliti vatru.

Usisivači za pepeo su spas za čistiji dom

Sam prenos od skladišta do peći u kojoj se loži ne može da prođe bez bar malo nereda, a tu je i pepeo koji je obavezan pratilac loženja. Kako bi se uklonio taj pepeo i druge nečistoće, ne smeju se nikako koristiti obični usisivači koje čestice od drva, uglja i pepela mogu uništiti.

Ovde na scenu stupaju usisivači za pepeo koji su namenski pravljeni baš za ovu svrhu. Usisivači za pepeo mogu se koristiti bez bojazni jer imaju specijalne filtere koje onemogućavaju prodor čestica do motora, a pogodni su kako za usisavanje pepela od uglja, tako i za usisavanje pepela koji nastaje prilikom loženja na drva.

Ako nemate mesto za skladištenje ogreva, moderni kontejneri mogu biti rešenje

Ako razmišljate o nabavci drva ili uglja, a nikada ranije niste dom grejali na ovaj način, sigurno se pitate gde sve to uskladištiti.

Rešenje mogu biti garaže ili namenske šupe, ali ako ih nemate, a želite ipak rešenje koje je privremeno, spas mogu biti moderni kontejneri. Ovi kontejneri nisu ni nalik onima za otpad, već više podsećaju na brodske, odnosno transportne kontejnere, sa izuzetkom što se osim za skladištenje mogu koristiti i kao privremeni objekti koji se mogu po želji obogatiti i strujom, kanalizacijom, stolarijom i slično.

Moderni kontejneri su odličan način za skladištenje uz puno dodatnih mogućnosti ukoliko smatrate da vam je potrebno privremeno rešenje, ali koje bez problema može ostati i trajno.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA