- Pčela je indikator zdrave životne sredine" - započinje Stanko Rajić priču o medu. On nam je, ispred Beogradskog udruženja pčelara odgovorio na ona najvažnija pitanja koja se tiču prepoznavanja dobrog meda i njegovog čuvanja.
Kada kašikom uzimate med, nit treba da bude neprekidna, a kada pokušate da gledate kroz teglu, ne bi trebalo da jasno vidite sa druge strane. Ako je staklast i proziran, to nije pravi med.
Ako je med kristalizovanm to je siguran pokazatelj dobrog kvaliteta.
- To da se med ne jede metalnom kašikom ostalo je od davnih vremena kada su te kašike bile od aluminijuma koji je imao patinu na sebi i nije bilo dobro da se njome uzima. Danas je sav escajg prohromski, kao i vrcaljka i to apsolutno ne utiče na kvalitet meda - objasnio je Stanko.
Na kraju krajeva, nije bitno čime jedete med, bitno je samo da ga konzumirate.
Na stalnoj temperaturi, ispod sobne temperature, 14 do 18 stepeni i u tamnom prostoru je najsigurniji, a ako se drži na sobnoj temperaturi, ako je čas na suncu, čas u mraku, onda može doći do fermentacije meda.
(Telegraf.rs)
Video: Od početka godine na putevima Srbije poginulo 25 osoba, posebno ugroženi pešaci
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
BASA
Med se jede sa Drvenom kašikom ! To znamo od davnina !
Podelite komentar