Jesen nam je tu, a domaćice odlično znaju da je to vreme kada se treba latiti varjače i pripremiti zimnicu. Ajvar, sok od paradajza, cvekla, turšija - tegle i flaše koje polako zauzimaju sve police u špajzu. Međutim, da sav trud ne bi bio uzaludan, razmislite na kom mestu čuvate vašu zimnicu i da li je ono po svim potrebnim parametrima najidealnije.
Ovo su mesta na kojima nikako ne treba čuvati zimnicu, jer će se u suprotnom brzo pokvariti. Predstavljamo parametre koji su ključni za čuvanje zimnice.
Vlaga
Jedno od mesta koje se smatra idealnim (pored špajza) za čuvanje zimnice jeste podrum. Razlozi za to su jer je ova prostorija stalno mračna i u njoj se održava niska temperatura. Međutim, podrumi su poznati kao vlažna mesta, pa dobro proverite stanje svog podruma pred jesenju sezonu. Ukoliko se pojavila buđ, neće mnogo proći pre nego što ona zahvati i tegle.
Sunčeva svetlost
I prozori su mesta koja se biraju za odlaganje i čuvanje tegli, ali one sa kiselim paprikama i ajvarom treba sklanjati sa tih mesta zbog direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti i brzog kvarenja.
Temperatura
Da bi zimnica opstala, važno je obezbediti joj približno stabilnu temperaturu. Izbegavajte mesta blizu električnih uređaja, jer šire toplotu. Izbegavajte i terasu i hodnike.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.