I pored svih prednosti, maslinovo ulje nekada nije poželjno: Nemojte ga koristiti u ove svrhe
Maslinovo ulje je vekovima poznato i korišćeno u korist kulinarskih, zdravstvenih i bjuti namena. I dok se svakako ne može osporiti njegova ogromna svestranost korišćenja, postoje situacije i radnje kada ga treba izbegavati. Dakle, pre nego što sipate maslinovo ulje, zapitajte se da li ste izabrali najbolji proizvod za određenu namenu. Evo kada ga zasigurno treba izbegavati.
Za prženje
Mnogi stručnjaci veruju da izlaganje visokoj toploti menja svojstva masti i ulja. Maslinovo ulje posebno ima nisku tačku dimljenja, između 185-215 stepeni Celzijusa. Tačka dimljenja se odnosi na tačku na kojoj ulje počinje da proizvodi dim. Kada zagrejete maslinovo ulje do tačke dimljenja, korisna jedinjenja kao što su polifenoli se transformišu u potencijalno štetna jedinjenja.
Iako maslinovo ulje možda nije idealno ulje za pečenje na visokim temperaturama, ipak se može koristiti za kuvanje na nižim temperaturama kako bi se sačuvao sadržaj hranljivih materija.
Za roštiljanje
Mnogi recepti preporučuju mariniranje povrća i mesa za roštilj u maslinovom ulju i začinima, ili čak premazivanje rešetke roštilja maslinovim uljem kako bi se sprečilo lepljenje hrane. Iako vam ovo verovatno neće škoditi, takođe vam ne čini nikakvu korist, jer će maslinovo ulje izgoreti, stvoriti plamen i može čak učiniti da vaša hrana ima neželjeni ukus.
Iako za roštiljanje nije potrebno ulje, rešetke moraju biti dobro nauljene pre pečenja. Preporučuje se premazivanje uljem sa višom tačkom sagorevanja, kao što je biljno ulje ili ulje od semena grožđa.
Za negu lica sklonu aknama
Mnogi se zaklinju u dobrobit dodavanja maslinovog ulja u balzam za kosu, hidratantnu kremu, ulja za masažu, domaćih sapuna, losiona i pilinga. Međutim, uprkos svim svojim kvalitetima, maslinovo ulje može da izazove haos na koži koja je već sklona izbijanju akni. To je zato što je maslinovo ulje ono što je u žargonu za negu kože poznato kao "komedogeno", što znači da može da zapuši pore. Stručnjaci umesto toga preporučuju suncokretovo ulje koje potpuno ne začepljuje pore, ulje noćurka ili arganovo ulje, penosi "Centar zdravlja".
(Telegraf.rs)
Video: Na Kopaoniku metar snega, skijaši uživaju
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Oliva
To treba stalno objavljivati da nikako nije za przenje,jer je narod,zene,kuvari svetski svuda trpaju maslinovo ulje u przenje ... A i ovi priuceni kuvarcici i kuvarice kao znaju znanje,pa ni jedan obrok nije dobar ako nema maslinovog uljađ
Podelite komentar
Da
Maslinovo ulje nije uopste za przenje samo je za salate , Jer pod visokim temperaturama moze prouzrokovati oslobodjavanje uticaj kancerogene supstance, Pogotovu Extra Virgin Olive oil ,
Podelite komentar
Бонвиван
Слажем се са свим констатацијама али кајгана на маслиновом уљу је посебна димензија!!👌☺️
Podelite komentar