Većina domaćica u zamrzivaču čuva meso kako bi u svakom trenutku imale nešto potrebno za spremanje ručka. Međutim, ono što predstavlja pravu muku je odmrzavanje mesa. To ponekad potraje satima.
Lako je kada odlučite šta ćete spremati sledeći dan, jer tada možete da izvadite meso dan pre, ali šta kada vam meso treba odmah?
Ukoliko su vam potrebni saveti i trikovi za brzo odmrzavanje mesa, za vas smo pripremili tri najbrža i najbezbednija.
1. Frižider
Crveno meso i piletinu nikada ne bi trebalo odmrzavati na sobnoj temperaturi - površinski deo će se zagrejati brže od unutrašnjosti i na taj način će podstaći brži razvoj bakterija. Da bi se održala stalna temperatura, frižider je najsigurnije mesto za odmrzavanje svih vrsta mesa, uključujući odreske, mleveno meso i piletinu. Stavite meso na tanjir i ostavite ga u donji deo frižidera i sačekajte da se odmrzne.
2. Hladna voda
Meso stavite u kesu, pa u veću posudu i pustite da hladna voda teče oko pola sata, zavisno od veličine komada mesa. Kao i kod otapanja u frižideru, gde je takođe hladno, nema puno šanse da se stvore bakterije dok po mesu teče hladna voda. Jedina je razlika što će se meso pod tekućom hladnom vodom pre otopiti nego u frižideru.
2. Mikrotalasna
Iako je to najbrži način odleđavanja mesa, ako ne poznajete mikrotalasnu i ne procenite koliko joj je potrebno vremena za jedan komad, rubovi će se skuvati, a moguće je da sredina i dalje bude smrznuta.
Meso uvek stavite na tanjir i izvadite iz pakovanja pre odmrzavanja jer i tu važe osnovna pravila korištenja mikrotalasne. Čim ga odmrznete, započnite s kuvanjem.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.