Šta sve možete sa običnom kućnom aluminijumskom folijom?

  • 0

Verovatno imate kutiju ili dve aluminijumske folije zakopane negde u ostavi, ali da li je koristite u punom potencijalu? Iako se u kuhinji uglavnom koristi za umotavanje namirnica ili kao podloga u plehu za pečenje, većina ljudi jednostavno nema pojma da aluminijumska folija zapravo može učiniti mnogo više.

Prvi put proizvedena u Francuskoj 1903. godine, korišćena je za umotavanje namirnica, poput slatkiša i bombona, ali je već tokom Drugog svetskog rata vojska počela da je koristi tako što su folijske trake bacane sa bombardera, što je zbunjivalo neprijateljske radarske sisteme za praćenje.

Isprobajte i neke druge upotrebe aluminijumske folije.

1. Poliranje srebrnine

Nema potrebe da kupujete posebna sredstva za poliranje jer ćete lako očistiti srebrninu tako što ćete plastičnu kantu obložiti aluminijumskom folijom, postavljenom sjajnom stranom nagore. Zatim u kantu stavite srebrninu, dodajte jednu četvrtinu šolje (60 mililitara) sode za pranje (ovo nije isto što i soda bikarbona), kao i oko tri i po litra ključale vode.

Promešajte smesu, a zatim ostavite u njoj srebrni pribor najmanje 10 do 15 minuta. Mrlje bi trebale da "popadaju" odmah sa srebrnog pribora na aluminijumsku foliju.

Postoji i druga varijanta. Obložite posudu za pečenje folijom, a zatim je napunite hladnom vodom. Dodajte jednu četvrtinu šolje (60 mililitara) sode bikarbone i dve kašičice soli u vodu i promešajte. Pažljivo stavite srebrninu u rastvor, ne dozvoljavajući da dodirne ili udari o stranice tiganja. Trebalo bi da vidite formiranje mehurića. Ostavite da se natapa nekoliko minuta. Obavezno isperite vodom, a zatim je osušite.

2. Za ribanje šerpi

Ako je tiganj prekriven zapečenom hranom, a nemate pri ruci žicu za ribanje, sve što treba da uradite jeste da nabavite dovoljno folije da se zgužva u kuglu veličine šake, a zatim uz pomoć sredstva za pranje suđa i vodom izribajte, kao i obično. Ovo nemojte da radite na bilo kojoj vrsti bakarnog posuđa ili drugog obloženog nelepljivom materijom; najbolje se koristi na aluminijumskim, čeličnim ili staklenim šerpama i tiganjima.

Aluminijumska folija Foto: Shutterstock

3. Napravite maštovite kalupe za kolače

Nema potrebe da kupujete skupu tepsiju za torte koju ćete koristiti samo jednom. Umesto toga, iskoristite aluminijumsku foliju. Sve što treba da uradite jeste da napravite dvostruki sloj aluminijumske folije i da je oblikujete po želji. Oblik stavite u kalup za tortu, a zatim napunite foliju testom i pecite.

4. Naoštrite makaze

Ako stare makaze postanu previše tupe za upotrebu, postoji lako rešenje. Otkinite list aluminijumske folije, presavijte ga na četiri četvrtine u četiri sloja folije. Zatim, sve što treba da uradite je da makazama isečete foliju više puta. I vaše makaze su naoštrene.

5. Ubrzajte proces peglanja

Ponekad je peglanje tako zamorno. Smanjite vreme peglanja tako što ćete staviti list aluminijumske folije ispod poklopca daske za peglanje. Ovo će efikasno reflektovati toplotu i učiniti da se nabori na odeći ispravljaju mnogo brže.

(Telegraf.rs)

Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA