Ovu biljku mnogi imaju u kući, a može biti opasna: Evo kada zahteva oprez

 
 
  • 2

Poznata još pod nazivom slonove uši i anđeoska krila, zbog zanimljivih listova među omiljenima za kućnu dekoraciju

Kaladijum je južnoamerička biljka lukovica sa dugotrajnim lišćem. Popularna je kao kućna biljka ili za uređenje dvorišta. Takođe je poznata pod nazivom slonove uši i anđeoska krila, a zbog zanimljivih šarenih listova velo je tražena sobna biljka.

Može biti različitih boja, uključujući crvenu, ružičastu i belu, što je čini atraktivnim dodatkom prilikom uređenja dvorišta i omiljenom među pasioniranim ljubiteljima biljaka. Kaladijumi dobro rastu i pri slabom osvetljenju, a ponekad mogu dati zanimljive cvetove slične cvetovima kala.

Kako navodi sajt "Dengarden" koji se bavi negom, rastom i karakteristikama biljnog sveta, svi delovi kaladijuma smatraju se toksičnim za ljude i životinje, posebno dvobojni  kaladijumi. Kod ljudi, nakon gutanja nekog dela ove biljke, može nastati bolno peckanje i oticanje usta, jezika, usana i grla, otežano disanje, govor i gutanje, a moguće je i blokiranje disajnih puteva.

Kada su u pitanju kućni ljubimci, posebno mačke i psi, takođe mogu imate tegobe u vidu mučnine, povraćanje, teturanje, drhtanja glave, slinjenja i otežanog disanja.

Ukoliko imate ovu i njoj slične biljke, nemojte paničiti i odmah posezati za tim da ih se rešite, ali oprez nije naodmet. Držite ih na mestima podalje od dece i kućnih ljubimaca.

I, svakako imajet na umu da opasnost od otrovnih biljaka u većini slučajeva nije neposredna. To znači da, ako je ne trljate rukama, ako biljka ne ispušta sokove i ako je niste stavili u usta, onda vam ne može naškoditi.

(Telegraf.rs)

Video: Simonida Stanković: Umetnost prepoznaje onaj koji je celovit

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorča 🦔

    15. jul 2022 | 12:48

    Ako je ukrasna biljka onda je ne treba koristiti za salatu,ima ukusnijih od nje.

  • Marijana

    17. jul 2022 | 07:53

    Ubedljivo najlepsa sobna biljka.Vrlo je laka za negovanje i ne zahteva dodatnu paznju.U jesen kada se listovi osuse , izvade se lukovice.Umotam ih u novinu i cuvam na tanom mestu.Sadi su martu.Vrlo brzo se razmnozava od jedne lukovice stvaraju se po nekoliko mladih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA