S obzirom na to da većina nas vodi dosta ubrzan način života, savladavanje veština zamrzavanja hrane može nam pomoći u nameri da se hranimo zdravije.
Sada, kako urbani život postaje sve više orijentisan na posao, shvatili smo da zamrzavanje hrane ponekad osigurava da možemo da jedemo zdravije.
Neke namirnice se zamrzavaju bolje od drugih. Možete zamrznuti voće, povrće, sirovo i kuvano meso, većinu kuvanih jela.
Neke namirnice zadržavaju teksturu i oblik bolje od drugih nakon odmrzavanja, ali uzmite u obzir da, ako je alternativa naručivanje brze hrane, smrznuta hrana je u većini slučajeva zdravija.
Zamrzavanje je takođe odličan način da možete da konzumirate svoje omiljeno sezonsko voće i povrće tokom cele godine.
Ev0 pravila kojih se treba pridržavati da biste bezbedno i dobro zamrznuli.
Zamrznite male količine
Ako delite proizvode za zamrzavanje, bolje je da napravite male porcije kako ne biste morali da odmrzavate veliku količinu da biste koristili samo malo. Stoga zamrznite više malih pakovanja.
Zamrzivač neka je uvek pun
Nema prostora za kruženje toplog vazduha u punom zamrzivaču, što znači da radi efikasnije i koristi manje energije kada je pun. Iz istog razloga, ne stavljajte toplu hranu u zamrzivač; ostavite da se potpuno ohladi pre nego što ga zamrznete.
Zamotajte i dobro "zapečatite" hranu
Važno je zaštititi hranu u zamrzivaču. Pokušajte da uklonite što više vazduha iz pakovanja pre zamrzavanja, a za čuvanje hrane koristite alu-foliju, plastičnu foliju i plastične kese za zamrzivač. Ako koristite posude za skladištenje hrane, ostavite dovoljno prostora u posudi da se tečnost proširi dok se smrzava.
Neka hrana bude dalje od vrata zamrzivača
Držite meso i drugu hranu sa većim rizikom od bolesti koje se prenose hranom blizu zadnjeg dela zamrzivača, gde je temperatura stabilnija, umesto na vratima ili blizu prednje strane.
Pratite šta ste zamrznuli
Najbolji način da se zdravo hranite i izbegnete rasipanje hrane je da vodite listu onoga što imate u zamrzivaču i brišete sa liste ono što pojedete. Obavezno označite hranu kako biste znali šta ćete odmrznuti.
Koristite voće i povrće odmah po vađenju iz zamrzivača
Obično ne morate da odmrzavate smrznuto povrće ako ćete ga koristiti za čorbe, supe i pomfrit; brzo se odmrzavaju tokom spremanja. Slično, smrznuto voće može ići direktno u smutije.
Nemojte ponovo zamrzavati
Kada se smrznuti proizvodi odmrznu, ne treba ih ponovo zamrzavati. Ovo ugrožava nutritivnu vrednost, teksturu i ukus hrane i nije zdravo.
(Telegraf.rs)
Video: Nova godina, novi počeci: Veče ispunjeno muzikom i zabavom
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.