10 znakova da je neko možda narcis: Ako prepoznate neke kod sebe, potražite savet terapeuta

 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 2

Prepoznajte kada samopouzdanje prelazi granicu i postaje samoopsesija

Narcizam postoji u mnogim nijansama - od izuzetno zdravog ega do patološke grandioznosti. Jedna velika studija procenila je da svega šest procenata Amerikanaca pati od potpunog narcisoidnog poremećaja ličnosti, ali je vrlo verovatno da mnogi drugi ne ispunjavaju stroge dijagnostičke kriterijume.

Pa kako onda možete da prepoznate osobine narcisa u tom spektru? U suštini, narcizam je maska za duboko usađeni osećaj srama za koji možda niste ni svesni da postoji.

- Narcisi dominiraju razgovorima. Osećaju se prinuđenim da govore o sebi i preuveličavaju svoja dostignuća. Možda ih uhvatite kako ulepšavaju svoje priče kako bi impresionirali svoju publiku. Predstavljaju sebe kao šefovog savetnika od najvećeg poverenja, najfleksibilnijeg jogija na treningu, najpopularnijeg komšiju u bloku  - pojašnjava psihoterapeut dr Džozef Burgo, autor knjige Narcis koga poznajete, prenosi Health.

Devojka, kruna, egoista, egoizam, ego Foto:Shutterstock

Ove izmišljotine je lako opravdati kao male bele laži koje im pomažu da ispričaju zanimljiviju priču. Ali one zaista služe samo jednoj svrsi: da ojačaju idealizovanu verziju sebe koja ih odvlači od nepodnošljivog straha da zapravo nisu dovoljno dobri.

Imaju naviku da daju savete

Naravno, pokušavaju da budu od pomoći tako što će preporučiti najbolje restorane ili podeliti svoju mudrost o roditeljstvu. Tako, takođe, koristite i priliku da pokažu svoje superiorno znanje i uvid, objašnjava Burgo.

- Narcisi su uvek malo više upoznati. Predstavljaju se kao da imaju unutrašnje informacije o svemu. Ponašajući se sofisticiranije od svih u prostoriji, pojačavaju svoj naduvani osećaj sebe - nažalost na račun drugih - kaže terapeut.

Mrze čekanje u redu

Ili su frustrirani ako im neko ne odgovori odmah na poruku. Na nekom nivou, osećaju da zaslužuju poseban tretman, bilo da su među prijateljima ili u prodavnici.

- Kakve god da su potrebe narcisa, one moraju da budu zadovoljene odmah - kaže ekspert za brak i porodicu dr Karil Mekbrajd, koja je napisala dve knjige o suočavanju sa narcisima "Hoću li ikada biti dovoljno dobar?" i "Hoću li ikada biti oslobođen tebe?"

Narcis muškarac narcisoidna osoba Foto: Shutterstock

Narcisi žele automatsku usklađenost sa okruženjem, jer su toliko važni. Bez obzira da li su toga svesni ili ne, žive svoj život sa osećajem da imaju "neko pravo" i očekuju da se svet vrti oko njih.

Ambicija bez granica

Jedna je stvar ciljati na zvezde, a onda se truditi da stignete do njih. Ali, sasvim je drugo verovati da ste predodređeni za neku posebnu veličinu.

- Ta vrsta grandioznih pretpostavki je klasičan simptom narcisa. Oni imaju tendenciju da veruju da su po prirodi posebni, da su deo elitne klase koja zaslužuje samo najbolje. Oni maštaju o tome koliko će biti moćniji, koliko lepši, bogatiji - objašnjava Mekbrajd.

Oni takođe više vole i da se druže sa drugim ljudima "visokog statusa" i mogu da postanu opsednuti statusnim simbolima (od "pravih" cipela do "pravih" kola), a često su poznati da čak i omalovažavaju svakoga za koga ne smatraju da je deo istog ekskluzivnog kluba.

Znaju kako da uključe šarm

Narcisi imaju sposobnost da nateraju druge ljude da se osećaju važnima. Njihovi odnosi su dinamični, poput opojnih romansa iz knjiških priča. Ali to divljenje kojim narcis obasipa drugu osobu je zapravo deo prikrivene potrebe da ga ta osoba jednako tretira kao privlačnu i inteligentnu.

Narcis Foto: Shutterstock

- Onog trenutka kada se nešto dovede u pitanje ili primi neku kritikuju narcis se preokreće i osoba je brzo svrgnuta sa pijadestala pravo na đubrište - kaže Burgo.

Svi su konkurencija

U narcisoidnom pogledu na svet, postoje pobednici i gubitnici, a narcis treba da pobedi u gotovo svakom domenu - na teniskom terenu, u kancelariji, čak i u najlepšoj bašti, ako treba.

- Moraju da se pokažu da su superiorni u odnosu na nekog drugog u nemilosrdnoj potrazi da dokažu svoju dominaciju. Protivnik može da bude stranac ili neko koga voli. Taj kompulzivni nagon da izbije na vrh (bez obzira ko završi na dnu) otežava proslavljanje uspeha drugih ljudi, poput, recimo, rođenja deteta druga sa fakulteta — jer, eto, u u tom trenutku neko drugi je "pobednik".

Poznati su po tome da se ljute 

Svima ostalima verovatno izgledaju veoma samopouzdani - narcis deluje kao osoba koju nije briga šta drugi ljudi misle o njoj. Ali to ne može da bude dalje od istine. Njima je duboko stalo do toga da zadrže svoju idealizovanu sliku o sebi i imaju problem da tolerišu bilo kakvu vrstu neodobravanja ili uvrede.

- Bez obzira na to koliko je mala kritika, svaku osećaju kao ogroman lični napad i malo je verovatno da će ga zaboraviti. Ako se osećaju omalovaženo ili napušteno, ne prebole to - ističe Mekbrajd.

Žena se ljuti , odbijanje, ljutnja Foto: Shutterstock

Tada, umesto da se bave svojim povređenim osećanjima, oni se ljute i traže osvetu, u ovom ili onom obliku.

Nikad nije njihova krivica

Zapitajte se da li neko za koga se premišljate da li je narcis ikada priznaje svoje greške. Da li se izvinjava zbog njih i da li pokušava da ih ispravi? Ili odmah izvrne scenario i okrivi drugog za ono što je učinio.

- Narcisi odbijaju da odgovaraju za svoje greške i loše ponašanje, i umesto toga prebacuju krivicu na nekog drugog. Čak i u bliskim ličnim odnosima, narcisi veruju da uvek postoji pobednik i gubitnik, a oni će učiniti sve što je potrebno da pobede u svakoj situaciji - tvrdi stručnjak.

Iskorišćavaju ljude

Narcisi su skloni da posmatraju situacije kroz prizmu samo onoga što se tiče njih, i samo njih. Razlog za to je nedostatak empatije.

- Nesposobnost empatije i da se prihvati emocionalni svet drugih je kamen temeljac narcizma - objašnajva  McBride: – I to ga čini tako opasnim. Narcisi očekuju da se drugi okreću oko njihovih potreba, ali odbijaju da učine isto za bilo koga drugog. To znači da bi dobili ono što žele, ne plaše se da manipulišu ili maltretiraju ko god im se nađe na putu. Zato što je na kraju uvek sve isključivo i samo o njima - objašnjava Mekbrajd.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA