Kako da napravite najbolji kompost za cveće: Idealan je i za ljubičice i za fikuse

 
  • 0

Kompost se pravi od organskog otpada koji vremenom truli i pretvara se u humus,  neophodan za zdrav rast biljaka, a posebno cvetnica.

Ako hoćete da vaše kućne lepotice dočekaju zimu prihranjene novom zemljom, leto je pravo vreme da pripremite kompost koji ćete koristiti u jesen.

Da biste dobili kvalitetan kompost najbolje je da ga napravite sada, jer mu je potrebno dva, tri meseca i toplo vreme kako bi bio spreman za upotrebu.

Afrička ljubičica, cvet, cveće Foto: Pixabay

Ukoliko imate dvorište, onda ste u prednosti. Za početak napravite prostor u kome ćete držati kompost, a koji može biti neki senovit ćošak. Napravite kompostnjak, zapravo gajbicu ili ogradu, a možete da izaberete i neku staru posudu ili kofu koja će vam poslužiti u te svrhe.

Iskusne domaćice koje kompostom, kao organskim đubrivom, prihranjuju svoje biljke svake jeseni kažu da ga je najbolje praviti od lišća i grančica koje ste sakupili, sveže košene trave u koju ćete dodati ostatke hrane poput ljuski od jaja, kore od krompira, tikvica, šargarepe i drugog povrća. Kako kažu, u kompost je poželjno sipati i talog od kafe.

Ono što nikako ne bi trebalo stavljati u kompost su masnoća i ulje, otpaci od mesa i kostiju, mlečni proizvodi, debele grane i lišće od oraha.

Nega biljaka, biljke, sobne biljke, cveće Foto: Shutterstock

Organski otpad počinje da truli na prirodan način. Faktori koji utiču na pravljenje komposta su temperatura, vlaga i količina vazduha.

Poželjno i da ponekad promešate smesu da ne bi došlo do manjka kiseonika. Temperatura je ključni faktor, zato je važno da obezbedite senovito mesto, pošto će sama prirodna reakcija podići temperaturu na 60 stepeni, što je neophodno za odvijanje prirodnog procesa truljenja.

Sunce nije poželjno pošto može da isuši kompost i u tom slučaju će se zaustaviti reakcija. Kompost je spreman kada ga stisnete u šaci i on poprimi njen oblik. Ako iz njega curi voda, onda ima previše vlage. Da bi se organski sastojci lepo razgradili, domaćice koje prave kompost preporučuju da ih isitnite.

Da je kompost spreman za upotrebu, znaćete po njegovom mirisu. Ukoliko miriše na svežu zemlju, možete da ga upotrebite. Ako se još osećaju otpaci, znači da proces kompostiranja nije završen.

Kompost dodajte u saksije sa vašim biljkama na jesen i omogućite im da zimu provedu zdrave i prihranjene.

Video: Turisti hrle da vide cveće čije ime simboliše lepotu: Božuri obojili polja

(Telegraf.rs)

Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA