3 trika pomoću kojih se patišpanj nikada neće zalepiti za pleh

   ≫ 
  • 4
patišpanj, kolač Foto: Shutterstock

U srcu svakog dobrog kolača leži sočna, lagana i vazdušasta patišpanj osnova. Svako ko je ikada pekao kolač zna koliko ume da bude nezgodno da se patišpanj izvadi iz pleha, a da se ne zalepi ili da ne popuca.

Naravno, rešenje nije u upornom pokušavanju da izvadite ispečenu koru, jer se tako može lako raspasti i na kraju sve morate iz početka.

Srećom, i ovaj ovaj problem postoje kuhinjski trikovi pomoću kojih se patišpanj nikada više neće zalepiti, a neki od njih su sledeća tri: 

1. Mast i maslac

Maslac i mast su dovoljno mekani da se prstima razliju u kalupe za pečenje i kolače. Možete koristiti biljnu mast koja nema miris i ukus, nije skupa i neće zagoreti u rerni. Maslac će dati slatkast, ali i boga ukus.

Svinjska mast Foto: Shutterstock

2. Brašno

Brašno je dobra opcija koja će sprečiti lepljenje. Za čokoladne kolače možete koristiti i kakao u prahu, pa ćete se tako i rešiti belih fleka koje mogu da ostanu na kolaču ako se posuda oblaže brašnom.

Ako želite da dodate brašno nakon što ste mašću podmazali posudu, to uradite tako da u nju stavite brašno i vrtite posudom dok se sve pravilno ne rasporedi, a onda višak jednostavno istresete.

3. Nož 

Nož lagano provucite uz samu ivicu kolača, polako podižući ivice i sredinu pre nego što okrenete kolač. Ukoliko se kolač slomi dok ga prenosite, uzmite špatulu kako biste ga podigli.

Video: Kako da vam se ono što pržite ne zalepi za tiganj: Potreban vam je samo osnovni začin iz kuhinje

(Telegraf.rs)

Video: Da li je manje štetno ako pijemo piće "bez šećera" i zašto je plastika za jednokratnu upotrebu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA