U srcu svakog dobrog kolača leži sočna, lagana i vazdušasta patišpanj osnova. Svako ko je ikada pekao kolač zna koliko ume da bude nezgodno da se patišpanj izvadi iz pleha, a da se ne zalepi ili da ne popuca.
Naravno, rešenje nije u upornom pokušavanju da izvadite ispečenu koru, jer se tako može lako raspasti i na kraju sve morate iz početka.
Srećom, i ovaj ovaj problem postoje kuhinjski trikovi pomoću kojih se patišpanj nikada više neće zalepiti, a neki od njih su sledeća tri:
1. Mast i maslac
Maslac i mast su dovoljno mekani da se prstima razliju u kalupe za pečenje i kolače. Možete koristiti biljnu mast koja nema miris i ukus, nije skupa i neće zagoreti u rerni. Maslac će dati slatkast, ali i boga ukus.
2. Brašno
Brašno je dobra opcija koja će sprečiti lepljenje. Za čokoladne kolače možete koristiti i kakao u prahu, pa ćete se tako i rešiti belih fleka koje mogu da ostanu na kolaču ako se posuda oblaže brašnom.
Ako želite da dodate brašno nakon što ste mašću podmazali posudu, to uradite tako da u nju stavite brašno i vrtite posudom dok se sve pravilno ne rasporedi, a onda višak jednostavno istresete.
3. Nož
Nož lagano provucite uz samu ivicu kolača, polako podižući ivice i sredinu pre nego što okrenete kolač. Ukoliko se kolač slomi dok ga prenosite, uzmite špatulu kako biste ga podigli.
Video: Kako da vam se ono što pržite ne zalepi za tiganj: Potreban vam je samo osnovni začin iz kuhinje
(Telegraf.rs)
Video: Da li je manje štetno ako pijemo piće "bez šećera" i zašto je plastika za jednokratnu upotrebu
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Natasa
Uuuuu,bas ste nam otkrili nove trikove.
Podelite komentar
Jasna
Nista novo.
Podelite komentar
Bilja
Pa i nisu vam neki trikovi.Ovo svaka domacica zna.
Podelite komentar