Iako se kuvanje usavršava vremenom, brojni trikovi i saveti vam mogu omogućiti svakodnevnu pripremu hrane.
Osim što će vam olakšati, ove prečice će vam i ubrzati sam proces kuvanja, što je u današnje vreme i više nego dobrodošlo.
1. Odvajanje žumanaca od belanaca
Trik sa plastičnom bocom će vam u ovome veoma pomoći, jer će sprečiti razlivanje žumanceta. Sve što vam je potrebno jeste čista i suva plastična flaša. Jaje razbijte i stavite u posudu, plastičnu bocu stavite iznad žumanceta, lagano je pritisnite da izađe malo vazduha, pa ga jednostavno usisajte u bocu.
Posle toga ga premestite u odgovarajuću posudu.
2. Čišćenje nara
Nar voli većina ljudi, ali je prava muka očistiti ga. Budući da se ne preporučuje sečenje na pola, jer se tako gubi dosta soka, nar jednostavno otvoriti ne četiri dela.
Svaku četvrtinu postavite iznad šire posude, pa drvenom varjačom ili špatulom udarajte lagano, ali odsečno po kori. Zrna će sama ispadati bez prskanja i bez ceđenja soka od ovog voća.
3. Sačuvajte svežinu i boju krompira
Ako krompir isečete mnogo ranije pre pripeme, on će poprimiri smeđu boju, što se veoma lako može izbeći. Isečeni krompir držite u posudi sa hladnom vodom što će sprečiti da on promeni boju.
4. Ubrzajte proces sazrevanja banana
Ako ste u prodavnici pronašli samo zelene ili nezrele banane, stavite ih u papirnu kesu. Voće oslobađa etilen koji će ostati u kesici i banane će na taj način biti zrele za nekoliko dana.
5. Sprečite klizanje daske za sečenje
Profesionalni kuvari uvek stavljaju vlažnu kuhinjsku krpu ispod daske za sečenje. Ovo pomaže da se spreči njeno klizanje, što seckanje hrane čini dosta sigurnijim i bržim.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.