
Iako su police na frižiderima, ali i fioke obeležene ili je barem u uputstvu navedeno koji tip namirnica se gde čuva, mnogi to zanemaruju, pa se dešava da hrana brzo propadne ili nema očekivanu svežnu.
Pravilna organizacija i raspored sprečava nepotrebno bacanje hrane, štedi energiju i novac. Temperaturu u frižideru je najbolje držati od tri do četiri stepena Celzijusa.
Osim zbog svežine, hranu treba držati na hladnim temepraturama kako bi se sprečilo razvijanje bakterija i mikroba od kojih se hrana kvari, a samim tim i uticati na vaše zdravlje.
Vrata frižidera
Vrata fižidera su njegov najtopliji deo, pa tu treba skladištiti hranu koja je najotpornija na kvarenje.
U ovom delu treba držati začine, sokove i ostale namirnice koje mogu da podnesu velike promene temeprature, a da pri tom ne izgube na kvalitetu.
Gornje police
Na gornjim policama frižidera temepratura je skoro uvek jednaka. Zbog toga bi na njima trebalo držati ostatke hrane, pića i gotovu hranu poput tortilja, suvomesnatih proizvoda, itd.
Ovo je idealan prozor i za začinsko bilje, koje se može držati u teglama ili čašama sa vodom ili pokriveno kuhinjskim ubrusom.
Donje police
Donje police su idealno mesto za sirovo meso, jaja, morske plodove i mlečnu hranu, jer se sve ove namirnice čuvaju na nižim temperaturama.

Kako biste sprečili širenje bakterija sirovog mesa na druga područja, držite ga u originalnoj ambalaži ili u posudi koju ćete redovno čistiti i dezinfikovati, ali odvojenu od ostatka namirnica.
Fioke na dnu
Na dnu frižidera je najhladnije, ali ima i najviše vlage, stoga je taj deo rezervirsan za povrće, salatu i namirnice kojima vlaga dobro dođe da ostanu duže sveže.
Sirovo povrće, salatu i voće treba da držite u odvojenim odeljcima, jer neko voće emituje gas koji ubrzava zrenje.
Zamrzivač
Trik sa zamrzivačima je da hranu čvrsto spakujete u njihove kutije i dobro održavate stvari, optimizuje skladištenje i takođe ćete uštedeti energiju.
Umesto da koristite staklene tegle - koje se mogu slomiti - hranu zamrzavajte u plastičnim kutijama koji se mogu složiti ili u plastičnim kesama za zamrzavanje položenim ravno.
Ne gomilajte previše na policama
Za razliku od zamrzivača, frižider ne bi trebalo da bude u potpunosti spakovan. Ovde treba da teče hladan vazduh, a ako ne može, dobićete nedosledne temperature.
Video: Jednim udarcem dve muve: Spremite brz i ukusan ručak pred put i otarasite se ostataka iz frižidera
(Telegraf.rs)
Video: Nezapamćena tragedija u Makedoniji: Požar izbio u diskoteci, sumnja se da ima na desetine mrtvih
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
PPP
Odmah sam morske plodove prebacio na donju policu, a gde kavijar i šampanjac da stavim? Pored jastoga ili gore kod tartufa?
Podelite komentar
Auuu!
Sad čitava nauka i oko toga! 🙄
Podelite komentar