Postite? Evo kako da to radite pravilno
Ono, takođe, ima uticaj na fizičko i mentalno zdravlje, samim tim što podrazumeva uzdržavanje i umerenost u svim segmentima života. Značaj posta na prvom mestu je duhovni, ali isto tako, predstavlja priliku da promenimo nezdrave životne navike i da više obraćamo pažnju na namirnice koje unosimo u svoj organizam, kako bismo se osećali bolje.
Pitanje koje nam se samo nameće je kako da odaberemo prave namirnice za post i kako će one uticati na naše zdravlje?
Ono što znamo je da tokom posta ne treba nikako jesti meso, jaja, mleko i sve mlečne proizvode. Preporučuje se i smanjeni unos peciva i testa, kao i zamena belog brašna sa heljdinim ili ovsenim. Česta greška koja se pravi prilikom posta je nedovoljan unos hrane i namirnica, koje su bitne za normalno funkcionisanje organizma i njihova pogrešna kombinacija. Zbog toga što se u ovom periodu vodimo time šta ne treba jesti, dešava se da zaboravimo da unesemo dovoljnu količinu kalorija, kao i vitamina i minerala koji su potrebni kako ne bismo oslabili imunitet i kako bismo održali zdrav način ishrane.
Potrebno je da pažljivo biramo hranu koju jedemo kako bismo ojačali svoj imunitet. Ono što se preporučuje u vreme posta su salate od svežeg i termički obrađenog povrća i voće da bismo unosili dovoljno vitamina, koji su neophodni našem organizmu. Takođe, u ishranu treba uvrstiti i mahunarke kao što su sočivo, pasulj, grašak i boranija. Ono što se preporučuje su i orašasti plodovi: lešnik, badem, indijski orah i orasi. Naglasak je na unosu ribe poput lososa, tunjevine, sardine, skuše ili pastrmke, koje u sebi sadrže omega 3 masne kiseline, kao i vitamine A, B, D i E.
Nutricionisti upozoravaju da je posebno potrebno voditi računa o količini hrane. Uz tri glavna obroka u toku dana, obavezno mora da se uključe i dve manje užine. Sigurno je teško uskladiti obroke s obzirom na način života koji nam je nametnut, a to je činjenica da većinu svog vremena provodimo na poslu. Potreban nam je kvalitetan posni obrok čija priprema ne zahteva mnogo vremena, a bitno nam je da unesemo dovoljnu količinu hranljivih materija.
U nedostatku vremena skloni smo tome da se okrenemo nezdravoj hrani, ali to više ne mora da bude tako uz Argeta Posni namaz. U njemu su samo najfiniji fileti Žutorepe tune i isključivo prirodni začini, sa dodatkom najboljih biljnih ulja. Kao i svaki Argeta proizvod, i ovaj posni riblji namaz je, takođe, pravljen bez ikakvih konzervanasa, veštačkih pojačivača ukusa, veštačkih boja, palminog ulja i glutena i ne sadrži mlečni protein zbog čega je idealan za period posta.
Ishrana je samo deo posta, ono što ne smemo da zaboravimo je to da je cilj da svoje telo i dušu "očistimo" od svakog lošeg postupka, izgovorene reči i misli. Ne treba da nas uplaši priprema svakodnevnih posnih obroka, jer su mnogi proizvođači poput Argete mislili na to kako da nam pomognu u tome da jedemo brzo i kvalitetno.
(Telegraf.rs/PR)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.