Kako da spasete preslano jelo: Neke od ovih trikova koristile su i naše bake
Svakoj domaćici desilo se bar jednom da malo više posoli jelo, a rešenje da bude ukusno i posle toga postoji
![Presoljeno jelo, so](https://xdn.tf.rs/2021/11/15/presoljeno-jelo-so-460x0.jpg)
Nema domaćice kojoj se nije dogodilo da posoli jelo više nego što bi trebalo. Većinu, posebno početnika u kuhinji, to ume da "izvede iz takta", pa se tako dešavalo da zbog viška soli ceo ručak, umesto na stolu, završi u smeću.
Međutim, mukama je došao kraj, jer postoji nekoliko jednostavnih trikova kako da rešite taj problem.
1. Luk, šagarepa ili krompir
Ako ste presolili supu, sos ili gulaš u jelo dodajte jednu celu glavicu luka, šargarepu ili oljušten krompir koji će pokupiti so.
2. Voda ili neslan temeljac
Možete da dodate i vodu ili neslan temeljac, a ako je potrebno da posle toga zgusnete jelo posegnite za malo gustina ili skroba, a možete da dodate i bešamel sos.
3. Jabuka
Još jedan jednostavan trik koji su koristile naše bake, a koji rešava presoljeno jelo jeste da u njega ubacite oljuštenu jabuku.
Ostavite jabuku u jelu da pokupi so, pa je onda pred kraj pripreme izvadite i bacite.
4. Sirće, limun ili vino
Za “rasoljavanje” jela možete koristiti i neku od ovih kiselina. Malo sirćeta, vina ili naceđenog limuna neutralisaće višak soli.
Ovaj trik možete da koristite i kada previše zaljutite jelo paprikom ili biberom.
5. Neutralna pavlaka
Ukoliko presolite jelo koje ima sos bilo od paradajza ili neki drugi sos, so možete neutralisati ako u jelo dodate neutralnu pavlaku za kuvanje. Ona će samo učiniti da svaki sos bude ukusniji.
(Telegraf.rs)
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
tea
hvala za dodatne savete.
Podelite komentar