Kako da spasete preslano jelo: Neke od ovih trikova koristile su i naše bake

Svakoj domaćici desilo se bar jednom da malo više posoli jelo, a rešenje da bude ukusno i posle toga postoji

  • 1
Presoljeno jelo, so Foto: S

Nema domaćice kojoj se nije dogodilo da posoli jelo više nego što bi trebalo. Većinu, posebno početnika u kuhinji, to ume da "izvede iz takta", pa se tako dešavalo da zbog viška soli ceo ručak, umesto na stolu, završi u smeću.

Međutim, mukama je došao kraj, jer postoji nekoliko jednostavnih trikova kako da rešite taj problem.

1. Luk, šagarepa ili krompir

Ako ste presolili supu, sos ili gulaš u jelo dodajte jednu celu glavicu luka, šargarepu ili oljušten krompir koji će pokupiti so.

2. Voda ili neslan temeljac

Možete da dodate i vodu ili neslan temeljac, a ako je potrebno da posle toga zgusnete jelo posegnite za malo gustina ili skroba, a možete da dodate i bešamel sos.

3. Jabuka

Još jedan jednostavan trik koji su koristile naše bake, a koji rešava presoljeno jelo jeste da u njega ubacite oljuštenu jabuku.

Ostavite jabuku u jelu da pokupi so, pa je onda pred kraj pripreme izvadite i bacite.

4. Sirće, limun ili vino

Za “rasoljavanje” jela možete koristiti i neku od ovih kiselina. Malo sirćeta, vina ili naceđenog limuna neutralisaće višak soli.

Ovaj trik možete da koristite i kada previše zaljutite jelo paprikom ili biberom.

5. Neutralna pavlaka

Ukoliko presolite jelo koje ima sos bilo od paradajza ili neki drugi sos, so možete neutralisati ako u jelo dodate neutralnu pavlaku za kuvanje. Ona će samo učiniti da svaki sos bude ukusniji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA