5 magičnih moći soli u domaćinstvu: Trikovi koji će domaćicama olakšati život
Od svih začina koje domaćice koriste u pripremi jela, so je definitivno najbolji sastojak za održavanje domaćinstva, ali i za pomoć u očuvanju svežine voća i čišćenju.
Ova namirnica koju svi imamo u kući i koju koristimo svakodnevno u ishrani, može da bude od koristi i za mnoge druge stvari u domaćinstvu.
1. Sprečite truljenje jabuka
Jednostavno pranje jabuka u slanoj vodi usporiće njihovo truljenje i produžiti im svežinu na duži vremenski period.
U posudi pomešajte 2 dl hladne vode i pola kašičice soli. Dodajte jabuke i ostavite ih desetak minuta u rastvoru.
Zatim ih dobro ocedite i ostavite do upotrebe. Pre korišćenja jabuke operite običnom vodom.
2. Ohladite piće
Ako volite da priređujete zabave, ovaj trik će vam biti od velike pomoći.
Da bi vaše piće brže bilo ohlađeno, u posudu u kojoj se hladi dodajte led i so sve dok ne napunite posudu u kojoj hladite piće do vrha. Posle samo desetak minuta, piće će biti dovoljno rashlađeno za posluženje.
3. Očistite dasku za sečenje
Daska za sečenje, bez obzira što je perete posle svake upotrebe, može da "povuče" mirise namirnica. Rešite ovaj problem tako što ćete je očistiti pomoću soli.
Na dasku stavite so i lagano je utrljajte mokrom krpom. Ostavite da odstoji dva minuta, a zatim je isperite toplom vodom. Potom je uobičajeno operite vodom i deterdžentom za sudove.
4. Rešite se mirisa belog i crnog luka na rukama
Pomešajte malo limunovog soka i soli i operite ruke ovom mešavinom. Zatim ih još jednom operite sapunom i rešićete se neprijatnih mirisa.
5. Vratite sjaj staklu
Staklenu vazu ili bilo koji drugi predmet od stakla koji je izgubio sjaj možete da spasite pomoću paste od soli i sirćeta.
Pomešajte četiri kašike soli i dve kašike sirćeta, i mešajte dok ne dobijete pastu. Nanesite je na stakleno posuđe i ostavite da odstoji 20 minuta. Dobro očetkajte i isperite toplom vodom.
Stakleni predmeti zablistaće u punom sjaju, kao da ste ih tek kupili.
Video: Trikovi da u svom domu imate lekovite sastojke za svako jelo: Cvet začinskog bilja koji večno traje
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Ggjk
Šolja u kojoj je bio čaj isto može sa solju da se očisti. Ako ostanu fleke od čaja
Podelite komentar