4 najvažnije lekcije koje svako od nas može da nauči od Novaka Đokovića

 
 
  • 10

I kad dobija, i kada gubi, Nole ima istu životnu filozofiju

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Nacija je u nedelju s nestrpljenjem iščekivala meč Novaka Đokovića protiv Danila Medvedeva, koji je našem asu trebalo da donese 21. Grend slem titulu u karijeri.

Iako ovoga puta sreća nije bila na strani najboljeg svih vremena, sinoćnjim mečom Nole je celu planetu naučio jednoj od najvažnijih životnih lekcija - uvek i svuda važno je biti čovek.

U blistavoj karijeri koja zavređuje duboki naklon, Nole je imao sijaset uspona i padova. Ali, za razliku od mnogih, nikada nije dozvolio da ga porazi totalno slome, a pobede toliko uznesu da počne da iritira javnost.

Uz porodicu, koja je bila i ostala stub njegovog uspeha, najvoljeniji srpski sportista u istoriji pronašao je onu zlatnu sredinu koju mnogi ne mogu da dosegnu - ili su ispod nje, ili je preskoče.

Zašto je Noletova životna filozofija uvek pobedničkog karaktera, čak i onda kada izgubi na terenu?

1. I muškarci plaču

Iako su ga pojedini kritikovali da se na terenu ponaša poput robota, to jednostavno nije tačno. Dokazao je to i posle poslednjeg odigranog meča, kada nije mogao da zadrži suze.

Nole nemilice ruši predrasudu da “dečaci ne plaču”. Kad u neku želju utkate veliku energiju, znanje i nadu, ma čime da se bavite, a željeni rezultat izostane, suze su potpuno prirodni sled događaja.

Ako Nole može da zaplače pred kamerama, zašto bi se bilo ko od nas stideo svojih suza?

2. Ne moraju uvek svi da vas vole

Koliko puta se desilo da Nole izađe na teren, a da publika koja navija za njegovog protivnika bude u najmanju ruku bezobrazna? Zvižduci, nepristojna dobacivanja, demoralisanje i pre nego što uzme reket u ruke...

Istina je da hejterske poruke i te kako mogu da utiču na koncentraciju i demorališu kad “izađemo na teren”. Ali, isto tako, velika je umetnost naučiti kako da ignorišemo nepodržavajuće poruke.

Nole to očigledno dobro zna. I sigurni smo da ovu tešku lekciju nije s lakoćom naučio. Ipak, on zna da ne moraju uvek svi da ga vole.

3. Nerviranje je OK

Svako na svetu, pa i Đoković, ima svoj “loš dan”.

Izgubi set.

Izgubi meč.

Slomi reket, pa zbog toga bude kažnjen.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Ali, Nole gotovo nikad ne drži u sebi ono što ga izbaci iz takta. Umesto da “ćuti i guta”, što mnogi rade, on loše emocije jednostavno izbaci iz sebe.

Vidimo i kad je ljut, i kad je povređen, i kad ga zaboli nepravda, ali na primeren način. Nije “tempirana bomba”, niti poput Maksa Ferštapena “divlja” na terenu.

4. Nije teško biti fer

Maksima “Važno je učestvovati” na terenu je odavno prestala da važi, posebno u profesionalnom sportu gde se “vrte” milioni evra.

Ali, kad stavimo novac po strani, shvatamo da svi mi u životu “igramo za pobedu”. Njen ukus opija, ali nemamo sreće da ga okusimo baš uvek. Nekad nam život, okolnosti, loša sreća, nepravda, bolji protivnik… (nastavite niz) gurnu u grlo gorku pilulu poraza.

Šta Nole radi kad mu izmakne pobeda?

Priđe i pruži ruku protivniku.

Mnogi možda na to ne obrate pažnju i ne pokušavaju da se stave u njegovu kožu. Koliko mu tada bude teško, verovatno samo on zna. Ali, Nole iz svake životne situacije izvlači lekcije.

Istina je da je važno učestvovati. Ali, još je važnije učiti.

Nole nikad ne prestaje da uči.

Najbolji su uvek žedni znanja.

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna J.S.

    13. septembar 2021 | 18:27

    Po godinama mogu da Te rodim ,drago dete,iz onoga sta si pokazao i dokazao mogu mnogo da nauc'im, gospodine Novac'e.Hvala za sve one neponovljive trenutke ponosa koje si mam prius'tio,VELIKI,VELIKI NOLE !!!!!

  • 🌞

    13. septembar 2021 | 16:44

    Naj teže je ostat čovek čistog obraza.🤷‍♀️

  • Brundo i saborci

    13. septembar 2021 | 16:40

    "Priđe i pruži ruku protivniku."To je obaveza u tenisu.Tenis je sport gde se neguje fer plej.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA