Kako da najbrže oljuštite paprike za ajvar i zimnicu: Provereni trik koji štedi vreme i živce

Priprema zimnice je u jeku, a većina domaćica se tradicionalno opredeljuje da pravi domaći ajvar.
Iako je ovaj posao i vremenski zahtevan, a i skup, nema ništa lepše nego kad članovi porodice otvore teglu domaćeg ajvara i uživaju u neponovljivom ukusu pečenih paprika koje su upržene sa belim lukom, uljem i sirćetom.
Ali, kad bi trebalo spremati ajvar, malo je onih koji će domaćici pomoći najpre oko pečenja paprika, a posebno kad bi pečene paprike trebalo oljuštiti. Skidanje potamnele kože sa paprika ume da bude dosadno i zamorno, pogotovo kad su paprike lošijeg kvaliteta i manje mesnate.
Da vam se to ne bi dogodilo, primenite provereni trik za lako i brzo čišćenje paprika pošto ste ih ispekli na ringli.
Neposredno blizu šporeta stavite veliku šerpu ili vanglu i pripremite najobičnije plastične kese. Kako koju papriku ispečete na ringli, tako je spustite u kesu, a kesu spustite u šerpu ili vanglu. Kad napunite kesu paprikama, zavežite je i ostavite da odstoji barem pola sata, a idealno dva sata.
Dodatno, preko šerpe ili vangle možete da stavite veliki poklopac, da bi se paprike u kesama koje se nalaze u posudi još bolje potparile.
Odvežite kese sa paprikama i u nekoliko poteza povucite ispečenu kožu sa povrća. Paprike ćete oljuštiti lako i jednostavno, pa vam ni priprema ajvara i druge zimnice sa paprikama neće teško pasti.
Ako ne nameravate da paprike ljuštite odmah, možete sačekati da se ohlade i staviti ih u zamrzivač. Kad ih budete tokom jeseni ili zime izvadili iz zamrzivača, s lakoćom ćete im odstraniti potamnelu kožicu i moći da od njih napravite salatu ili da ih sameljete i pravite ajvar, pinđur, ljutenicu...
Video: Probali smo ajvar vredan 50.000 dolara
(Telegraf.rs)
Video: Dačić: "Zvučni topovi" se ne koriste kao oružje protiv građana, već za upozoravanje masa
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Jedna baka
To funkcioniše samo u teoriji. U praksi baš nije tako. 50 god. pravim ajvar.
Podelite komentar
A. P
Moraju paprike ravnomerno da budu ispecene, gde nije ispecene nece ni dase oljusti.
Podelite komentar
Mima
Posoliti pecenu papriku I vezati kese ili dzak.Paprika ce se mnogo brze I lepse ljustiti.Pravim ajvar 20 godina.Provereno
Podelite komentar