U 3 koraka očistite zagorele ostatke hrane sa vatrostalne posude: Zablistaće kao da je nova
Koliko god da se trudimo da održavamo čistim posude za pripremu hrane u rerni, uvek ostane bar poneka mrljica koju nikako ne možemo da skinemo. I, naravno, baš ta mrljica nam "bode oči" svaki put kad uzmemo posudu za pripremanje novog ručka u rerni...
Ipak, postoji odličan trik kako da očistite i najtvrdokornije mrlje sa vatrostalnih posuda u samo nekoliko koraka.
1. korak - kipuća voda
U posudu sipajte vodu koja je prethodno proključala. Ostavite vodu da odstoji nekoliko minuta, a onda je prospite, ali posudu nemojte sušiti.
2. korak - soda bikarbona, so i sirće
Na dno posude sipajte sodu bikarbonu, a preko nje sipajte sloj soli.
U flašicu sa raspršivačem sipajte najobičnije alkoholno sirće, pa ga poprskajte po sodi bikarboni i soli. Kad pasta počne da peni, znajte da je počela a deluje. Ostavite da smesa "radi" 5 minuta.
3. korak - abrazivni sunđer
Vlažnim sunđerom energično istrljajte posudu. Ukoliko su mrlje veće, možete da iskoristite metalnu žicu za ribanje.
Kad uklonite sve mrlje, isperite posudu mlakom vodom i obrišite je pamučnom krpom.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.