Meze za "natenane" život

  • 2
Hrana restoran hotel Foto: Shutterstock

Puna, bogata trpeza je oduvek bila način povezivanja sa porodicom i prijateljima, sa ljudima koji su nam dragi. Običaji u našim krajevima nalažu da goste dočekujemo sa lepo postavljenim stolom, na kom se već nalaze hleb i hladno predjelo. Tu će se naći razne pitice, salate sa povrećem, ajvar, mladi i stari sirevi, masline, ali i obavezni šunke i kobasice. Od svega po malo. A upravo nam je taj način postavljanja stola ostao u nasleđe još od vremena osmanskog carstva, a kraće se naziva meze!

Naime, reč meze potiče iz turskog jezika i znači predjelo ili grickalice, a originalno značenje dolazi iz persijske reči "maza", što znači uživati, pobati, okusiti. Hrana je oduvek bila izvor uživanja u raznim ukusima, opuštanja sa društvom, ali i deo svakodnevnice naroda Srednjeg istoka, na Balkanu i u Severnoj Africi. U nekim bliskoistočnim i afričkim regionima, posebno u pretežno muslimanskim regionima gde se alkohol ređe konzumira, meze se često služi kao deo obroka sa više jela, dok u Grčkoj, Turskoj i na Balkanu meze više funkcioniše kao sitno posluženje dok se pije ili razgovara.

Kako je mediteranska kultura takođe imala uticaja na našu kuhinju, grčka predjela su takođe veoma prisutna u našim domovima. Feta sir, maslinovo ulje, masline, paradajz salata, tzatziki salata, sve to pravimo i u našim domovima. Ipak, na stolu mora da se nađe čajna, kulen, budimska ili fruštuk kobasica.

Neoplanta Foto: Aleksandar Matić

"Natenane" uživanje u životu

A posebno Vojvođani umeju široooko da uživaju u bogatom posluženju. Njihov "natenane" način života omogućava im mnogo više kvalitetnih trenutaka provedenih u prirodi, u društvu prijatelja i porodice, uživanja u svakom zalogaju pripremljenih đakonija. Ovakva životna filozofija podrazumevala je da se u Neoplanti zamisle kako da omoguće svim ljubiteljima dobrog zalogaja lakši i brži odlazak u prirodu ili posluženje za stolom, u kući. Želeli su samo da omoguće ljudima što više slobodnog vremena za druženja. Zato su osmislili inovativna pakovanja Fruštuk kombo, Bogato meze, Vojvođansko meze. Svako od njih nudi posebne ukuse za osetljiva nepca: Bogato meze – koje sadrži pečenicu, kockice slanine, sir i masline. Ako više volite kulen i budimsku uz sir i masline, potražite Vojvođansko meze, a za one koji vole nešto drugačije ukuse, tu je Fruštuk kombo – sa fruštuk kobasicom, krekerima i salsa sosom.

Dodajte uz to sok ili čašu dobrog vina i – okusićete pravo značenje slogana "Servirano da uživate široooko", da zaista uživate vojvođanski, natenane.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Gori automobil u blizini Slavonskog Broda: Vatra "progutala" vozilo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Košava

    26. jun 2021 | 11:55

    Vojvođansko meze - masti Leba sa papričicom,čvarci,švargla,bela kobasica,paprika i kulen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA