Vreme jagoda: 2 ključne stvari za razlikovanje zdravih, domaćih plodova od onih prskanih pesticidima

 
 
  • 1

Na pijacama i u marketima sve je više jagoda koje izgledaju kao sa slike, ali nemaju nikakav ukus, jer su tretirane raznim preparatima

jagode Foto: Pixabay

Kada se u maju pojave jagode, mnogi od nas jedva dočekaju da potrče u kupovinu ne bi li sočnim, crvenim plodovima obradovali nepca, ali i čulo mirisa.

Neretko se razočaramo kada shvatimo da takve jagode nemaju ni ukus, ni miris, pa se učini da umesto sočnih plodova jedemo stiropor.

U velikim marketima, ali i na pijacama sve je više uvoznih jagoda koje izgledaju kao sa slike , ali nemaju nikakav ukus.

Na početku sezone na rafovima naših prodavica uglavnom su uvozne jagode, dok će se domaće na policama istih, ali i na pijacama naći nešto kasnije, odnosno u drugoj polovini maja.

Ključne stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju pri izboru jagoda su boja i miris.

Stručnjaci kažu da domaće, zdrave jagode imaju prepoznatljiv miris i jarko crvenu boju, a razlika se vidi i unutra.

Uvozna voćka je unutra svetloroze boje i ima malo semenki. Nemojte da vas obraduje ako je jagoda unutra crvena jednako kao i spolja, i to je znak da je tretirana pesticidima.

Zdrava jagoda, prepoznatljiva je po crvenoj boji spolja, roze-crvenoj unutra i po tome što ima mnoštvo semenki.

Obratite pažnju i na peteljku, savetuju oni koji proizvode jagode, jer je na domaćim voćkama ona svetlozelena i ima miris zemlje.

Kao što smo rekli, sveže domaće jagode imaju prepoznatljiv miris, tako da i na to treba da obratite pažnju, a kada je reč o ukusu, imajte na umu da zdrave, netretirane voćke, nemaju baš identičan ukus na svim mestima.

Razlog tome je što su negde sazrele malo manje, negde više, a sve u zavisnosti od toga kako je do njih dopiralo  sunce.

Pored boje, ukusa i mirisa, domaću od uvozne jagode možete da razlikujete i po obliku.

Ako vidite jagode koje ima toliko savršen oblik da svaka deluje isto i kao nacrtano, koliko god vas privlačile, znajte da nisu baš najzdravije, jer je takav oblik posledica tretiranja pesticidima.

Domaće jagode možda ponekad izgledaju kvrgave, nisu savršenog oblika, ali to je znak da nisu tretirane pesticidima i da su potpuno prirodne.

(Telegraf.rs)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    23. maj 2021 | 14:21

    Davaj bre jagode. Zabole me jesu li prskane ili ne. Trešnje od 2000 dinara neka jede onaj koji misli da nisu prskane a nigde crva. Mljac i davaj bre jagode.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA