Prepoznajte slatku i domaću jagodu: Obratite pažnju na ovih nekoliko stvari
Proleće je uveliko stiglo i sa sobom donelo prve plodove jagoda. Iako se ovo, mnogima omiljeno voće, u marketima može naći tokom čitave godine, većina ipak čeka maj, kada im je sezona.
Ipak, većina ne zna kako da prepozna pravu, slatku, domaću jagodu, pa posle kupovine i prvobitnog ushićenja, sledi razočaranje.
Neke nemaju ni miris, ni ukus i zato vam donosimo nekoliko saveta, kako da prepoznate domaću slatku jagodu:
Domaća jagoda uvek ima intenzivan, sebi prepoznatljiv miris, dok su ukusom slatke i puno sočnije od onih uvoznih. Takođe, domaće jagode nemaju isti ukus na svim stranama.
Moguće je da jagoda ima različit ukus sa suprotnih strana, jer to znači da su sunčevi zraci neravnomerno (odnosno prirodno) padali na plod prilikom razvitka.
Takođe, domaće jagode možemo da prepoznamo po obliku. Nikad nisu sve istog oblika, a ni veličine i boje. Mnogo brže propadaju, jer su ipak tretirane sa manje pesticida od onih uvoznih.
Na domaćim jagodama peteljka je uvek bledo zelena, a takva je upravo zato što je nedavno ubrana.
Domaće jagode su gotovo iste boje spolja kao i iznutra, a takođe su i pune onih sitnih semenki, za razliku od uvoznih gde su semenke krupnije.
Birajte one jagode koje su na dodir čvrste, ali ne i potpuno tvrde. Izbegavajte one koje su meke i zgnječene.
Za jagode uopšteno važi da su bolje što kraće stoje ubrane, jer vitamin C i antioksidansi kojima obiluju nestaju sa stajanjem. Zato je najzdravija ona jagoda koju smo odmah ubrali.
Video: Nakon ovog videa jagode ćete prati samo ovako i nikako drugačije
(Tečegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Kako da ne
Još kada bi mi prodavac dozvolio da ih probam, proveravam tvrdoću i sve što je ovde napisano.
Podelite komentar