Kako da jaja ne pucaju prlikom kuvanja: Trikovi iskusnih domaćica garantuju uspeh

   ≫ 
  • 23
Jaja, kuvanje jaja, Vaskrs, Uskrs Foto: Pixabay

Na Veliki petak, većina domaćica farba jaja za predstojeći Vaskrs, i to je jedini posao koji bi prema običajima na današnji dan trebalo obavljati.

Da bi se jajima moglo kucati, da farba ne bi prodrla unutra i da bi bila uspešno obojena i ukrašena, ljuska treba da bude potpuno neoštećena, zato iskusne domaćice koriste trikove u kuhinji.

Postoji nekoliko saveta koje treba pratiti, a uspeh sigurno neće izostati te ćete na svoju trpezu za predstojeći praznik izneti cela, lepo obojena jaja.

Ostavite jaja na sobnoj temperaturi

Pre svega jaja koja ćete farbati, nekoliko sati ranije izvadite iz frižidera i ostavite ih na sobnoj temepraturi. Hladna jaja češće pucaju u dodiru sa toplom vodom.

Jaja, kuvanje jaja, Vaskrs, Uskrs Foto: Pixabay

Osim toga, za Vaskrs je najbolje koristiti jaja koja su stara nekoliko dana, jer ćete ih lakše oljuštiti.

Kuhinjska krpa i so

Na dno šerpe stavite presavijenu kuhinjsku krpu ili tanji peškir, jaja poređajte nežno, ali tako da budu gusto složena, kako se pri kuvanju ne bi podzala ili međusobno udarala, i tako izbegnite pucanje.

Pola supene kašike soli stavite na litar vode u kojoj će se jaja kuvati. Ovaj trik služi da iako neko jaje pukne, belance neće iscureti već će se zgrušati, a takvo jaje je moguće obojiti. Osim toga, kuvana jaja čija je ljuska pukla moći ćete da iskoristite i za predjela, rolate sa mesom, razne salate.

Šerpu nalijte vodom, stavite so, ringlu uključite na srednju jačinu i sačekajte da voda počne da vri. Kada proključa jaja kuvajte na tihoj vatri od 10 do 15 minuta.

Kuvana jaja potom ofarbajte i ukrasite željenom bojom i tehnikom.

Video: Brzo, lako i jedinstveno: Da li ste ikada bojili jaja pomoću pirinča?

(Telegraf.rs)

Video: Gori automobil u blizini Slavonskog Broda: Vatra "progutala" vozilo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    30. april 2021 | 11:26

    Када год сам толико дуго јаја кувала она су и пуцала. Уз то су ми и у воску шарана восак забојила. Кувам свега 2- 3 мините, склоним са ватре и пустим да се сама у луковини охладе. Другачије бар код мене никад не успије...

  • Хрвоје

    30. april 2021 | 11:15

    Негујмо своје обичаје.

  • baba smilja iz darosave

    30. april 2021 | 15:09

    jaja se farbaju u lukovini.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA