ŠTA VI MISLITE: Da li se zamenama za cigarete može smanjiti broj pušača

 
  • 20

Stavovi više od 20 hiljada ispitanika ukazuju na važnost proverenih, jasnih i na nauci zasnovanih informacija o manje štetnim alternativama

Ako bi broj pušača mogao da se smanji i to tako što će oni koji ne žele da prestanu da puše preći na manje štetne, naučno zasnovane alternative, čak 67 odsto ispitanika veruje da bi vlasti u njihovoj zemlji onda trebalo da posvete svoje vreme i resurse za postizanje tog cilja.

Javnost očekuje da države razmotre sve opcije

Rezultati velikog istraživanja istraživačke kuće Povaddo pokazuju i da javnost u preko 20 zemalja širom sveta očekuje da lokalne vlasti razmotre koncept smanjenja štete. Na temu uloge proizvoda bez duvanskog dima u unapređenju javnog zdravlja, 88 odsto ispitanika izjavilo je da u regulatornim okvirima treba razmotriti najnovija naučna i tehnološka dostignuća u pravcu smanjenja stope pušenja cigareta. Takođe, 71 odsto ispitanika veruje da bi ohrabrivanje odraslih pušača, koji bi u drugačijim okolnostima nastavili da puše cigarete, da pređu na alternative bez duvanskog dima, moglo da doprinese naporima u smanjenju štete.

Neproverene informacije velika prepreka napretku

Stavovi više od 20 hiljada ispitanika ukazuju na važnost proverenih, jasnih i na nauci zasnovanih informacija o manje štetnim alternativama. Gotovo polovina ispitanika ističe da je zbunjeno onim što su videli, pročitali ili čuli u vezi sa elektronskim cigaretama ili proizvodima koji zagrevaju duvan u poslednjih pola godine. Neproverene informacije negativno utiču na odluku punoletnih pušača, koji bi inače nastavili da puše cigarete, da pređu na bolje alternative, istaklo je 76 odsto ispitanika.

Šta vi mislite:

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    12. mart 2021 | 09:17

    Ja treci dan ostavila cigarete, volja mi je bas jaka nadam se da cu uspeti posle 25 godina da ih se resim

  • ITI

    12. mart 2021 | 09:13

    Evo 6 godina ne treba mi nijedno.

  • ....

    12. mart 2021 | 15:15

    Tri godine sam ostavio cigare.Počeo ponovo i nikad više ne ostavljam uživam uz kaficu i cigaru

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA