Primena plastične povratne ambalaže u prehrambenoj industriji

 
 ≫ 
  • 0

Povratna ambalaža za hranu jedan je od vodećih trendova u prehrambenoj industriji koji poslednih godina, sa razlogom, poprima sve veće razmere. Kao što samo ime implicira, odnosi se na plastičnu ambalažu koja je u proizvodnim procesima dizajnirana za ponovnu upotrebu

Svojim specifičnim svojstvima, ambalaža za hranu promoviše trajnost kroz funkcionalan dizajn i modularnu strukturu koja omogućava povećanje ukupne efektivnosti poslovanja. Jednu od najznačajnijih primena ovi plastični kontejneri nalaze u prehrambenoj industriji koja obuhvata sve tokove skladištenja, premeštanja i distrubucije svežih poljoprivrednih kultura, prerađene hrane, sokova i pića.

Primenom povratne ambalaže za hranu u svojim proizvodnim procesima savremene kompanije aktivno učestvuju u trci za definisanje novih strategija kojima će osvojiti nova tržišta i kreirati konkurentsku prednostu. Aplikacija dugoročnih kvalitativnih metoda poput prelaska sa tradicionalnih kartonskih i drvenih na plastičnu povratnu ambalažu i smanjenje emisije ugljenika, predstavljaju primere dobre prakse kojima kompanije prehrambene industrije unapređuju svoju reputaciju i stvaraju kredibilitet u očima ciljnih javnosti.

Svojim višestrukim funkcionalnim rešenjima plastična ambalaža za hranu ispunjava visoke potrebe industrijske automatizacije i restriktivne higijenske regulacije proizvodnih procesa u prehrambenoj industriji. U nastavku ćemo navesti nekoliko pogodnosti kojima ambalaža za hranu predstavlja ključni činilac održavanja visokih higijenskih standarda, smanjenja troškova logistike, ubrzavanja procesa transporta robe i smanjenja ambalažnog otpada u industriji hrane i pića.

Unapređenje efikasnosti proizvodnih procesa

Plastična povratna ambalaža napravljena je od visoko izdržive plastike koja pokazuje mnogo bolje performanse u odnosu na tradicionalne tipove ambalaže u svim segmentima manipulacije koji uključuju skladištenje, distribuciju i transport hrane i pića.

Specifičnost ambalaže za hranu ogleda se u potrebi za durabilnom, visoko kvalitetnom plastikom koja je sposobna da izdrži velike terete i omogućava kontinuiranu upotrebu.

Plastični kontejenri za hranu odlikuju se visokom izdržljivošću i adaptilnim dizajnerskim rešenjima. Ove plastične kutije karakteriše izuzetno visok stepen statičkog opterećenja u jediničnom opterećenju nosivosti i do 500 kg što podržava naslagani teret do 4,5 tona, na otisku veličine do 1200 x 1000 mm.

Shodno potrebama klijenta i vrsti automatizacije, ovi plastični kontejeneri u bazi mogu biti opremljeni šinama, točkovima kao i protivkliznim stopama. Kao oblikovani proizvod stabilne strukture, plastični kontejneri za hranu omogućavaju ne samo bezbednost tereta u svim segmentima manipulacije već i visoku funkcionalnu efikasnost automatizovanih sistema čija konzistentna operativnost zavisi pre svega od integrisanosti i uniformnosti plastične ambalaže. Pristup viljuškaru omogućen je sa sve četiri strane što maksimalno povećava automatizaciju svih proizvodnih procesa.

Visok stepen funkcionalnosti 

Jednu od osnovnih karakteristika ambalaže za hranu predstavljaju prilagodljiva dizajnerska rešenja koja omogućavaju bezbedan transport prehrambenih proizvoda. Ova sigurnost se pretežno ogleda u vidu dvostrukih zidova kontejnera sa spoljnim zaobljenim uglovima i ivicama, i unutrašnjim zakrivljenim površinama, specifično dizajniranih za proizvode u rinfuzi, što pruža maksimalnu zaštitu rasutih poljoprivrednih dobara u dugotrajnom procesima transporta ili skladištenja.

Dodatna oprema uključuje slavine i odvodne čepove koji omogućavaju siguran transport tečnih proizvoda kao i efikasne procese utakanja i istakanja tečnosti. Takođe, određeni modeli poseduju i pristupna vrata i poklopce koji pružaju kako dodatnu sigurnost robi tako i olakšan pristup i skraćeno vreme manupulacije u svom proizvodnim procesima. Perforirane stranice i baza kontejnera omogućavaju stalan protok vazduha i sprečavaju zadržavanje viška vode kao i smanjenje apsorpcije toplote što je izrazito značajno u sistemima manipulacije svežim voćem i povrtarskim kulturama.

Schoeller Allibert Foto: Schoeller Allibert

Maksimizacija prostora za skladištenje

Operativna efikasnost i maksimalna utilizacija skladišnog prostora predstavljaju najveće izazove u industrijama u kojima je manipulacija prehrambenim robama primarni fokus proizvodnih procesa. Industrijski sistemi koji još uvek koriste kartonsku ili drvenu ambalažu susreću se sa kontinuiranim problemima skladištenja kontejnera nekonzistentne veličine i fiksiranih stranica koje nemaju mogućnost podešavanja i laku primenu adaptibilnih operativnih rešenja čime onemogućavaju delotvorniji učinak proizvodnih procesa.

Povratna ambalaža za hranu poseduje jedinstvena funkcionalna rešenja koja se ogledaju u mogućnosti sklapanja i rasklapanja kontejnera što dovodi do maksimizacije prostora u skladištima ali i visokog stepena korisnosti transportnih jedinica, pre svega u povratnim procesima i uštedi prostora do čak 70%.  U manuelnim i automatizovanim sistemima, uniformnost ovih plastičnih kontejnera kao i ojačane ergonomske ručke omogućavaju brzo i lako slaganje jedne jedinice na drugu, što dovodi do velike uštede skladišnog prostora.

Otpornost na spoljašnje uticaje

Manipulacija prehrambenim proizvodima zahteva visoko regulisane higijenske uslove kao i zaštitu tovara od svih spoljašnjih efekata koju mogu imati uticaj na kvarenje ili kontaminaciju hrane ili pića.  Plastika je izuzetno otporan material koji pruža visokokvalitetne performanse u esktremnom okruženju. Jedistvene karakteristike ove ambalaže omogućavaju sigurno rukovanje prehrambenim proizvodima u uslovima visokih ili niskih temperatura što ih čini odličnim saveznikom u svim fazama prehrambene proizvodnje. Za razliku od drugih materijala za izradu transportne ili skadišne ambalaže kao što su drvo ili karton, plastični kontejneri ne podležu stvaranju gljivica, razmnožavanju insekata ili formiranju buđi što dovodi do minimizacije upotrebe štetnih hemikalija koje mogu negativno uticati na kvalitet prehrambenih proizvoda.

Dizajnirani u cilju omogućavanja visoke efektivnosti i maksimalne uštede vremena u svim fazama industrijske proizvodnje, povratni plastični kontejneri poseduju unutrašnje zaobljene ivice i uglove čime se maksimalno smanjuje zadržavanje prljavštine a takođe ih čini lako dostupnim za efikasno održavanje i brze procese čišćenja.

Schoeller Allibert Foto: Schoeller Allibert

Implikacije na životnu sredinu

Osim što povećava ukupnu efektivnost proizvodnih procesa štedeći vreme i novac, plastična povratna ambalaža za višekratnu upotrebu pomaže prehrambenim kompanijama da aktivno učestvuju u očuvanju životne sredine smanjenjem ukupnih procesa emisije ugljenika i aktivnosti koje utiču na uništavanje priropdnog okruženja. Upotrebom povratnih kontejenra smanjuje se potreba za proizvodnjom ambalažnog materijala, što dovodi do ukupnog smanjenja količine energije potrebne za proizvodnju ambalaže i uzrokuje smanjenje emisije štetnih gasova.

Pri korišćenju plastične povratne ambalaže proizvodi se manje ambalažnih materijala, što smanjuje količinu energije potrebne za njenu proizvodnju i dovodi do smanjenja broja gasova sa efektom staklene bašte koji se emituju tokom procesa.

Niži troškovi upravljanja otpadom

U slučaju konvencionalnih tipova ambalaže jednom upotrebljen ambalažni proizvod tretira se kao otpadni materijali. Višekratna ili povratna plastična ambalaža dovodi do smanjenja visokih troškova upravljanja otpadom u celokupnom globalnom lancu snabdevanja. Takve uštede imaju sporo ali efikasno delovanje koji će dugoročno smanjiti ukupne troškove zaliha otpadnog materijala. Ovo dovodi do smanjenja ukupnih troškova kompanije koji se kasnije tretiraju kao dodatni prihod. Takođe, upravljanje otpadom uzrokuje nepovoljne posledice ne samo finansijskom smislu već i u pogledu efekata koje transformiše na životnu sredinu i percepciju javnosti o reputaciji samog poslovanja kompanije.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Sastanak Vučića sa Fon der Lajen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA