Kako lako naučiti jezik u školi stranih jezika

 
  • 1

Stara latinska izreka koja kaže da koliko jezika znaš, toliko ljudi vrediš, istinita je do današnjih dana. Poznavanje stranog jezika pruža velike prednosti. U prilog tome svedoči i činjenica da škole stranih jezika stalno proširuju svoju ponudu što se tiče broja jezika i vrsta kurseva u ponudi. Od početnog, preko srednjeg i naprednog, pa sve do konverzacijskog nivoa tečajeva – za svakoga ima po nešto

student, učenje, posao Foto: Pixabay

Ponuda koju imaju najbolje skole stranih jezika podrazumeva kurseve najvećih svetskih jezika, ali i onih koji nisu ranije toliko bili zastupljeni. Među njima prednjače skandinavski jezici. Nije tajna da je u školama stranih jezika najveća potražnja za kursevima engleskog jezika.  U ponudi su tečajevi za sve nivoe znanja. Međutim, pored opštih, tu su i specifični kursevi, kao što su kursevi poslovnog engleskog jezika za koje vlada veliko interesovanje.

Postoji više razloga zašto je korisno upisati kurs stranog jezika. Ulaganje u sebe, podrazumeva i ulaganje u sopstveno znanje, koje se, zasigurno uvek isplati. Pre svega, ako hoćete da budete konkurentni na tržištu rada, poznavanje jednog ili više stranih jezika predstavlja Vašu komparativnu prednost, koja Vam u mnogim situacijama može doneti dodatne poene.

Kako da znate koji kurs jezika je najbolji za Vaše potrebe? Ukoliko želite da unapredite opšte poznavanje jezika, onda je dovoljno da u odabranoj školi stranih jezika uradite inicijalni test koji će odrediti nivo predznanja koji posedujete. Shodno rezultatima, biće određena grupa kojoj pripadate. Ova vrsta testa veoma je važna jer je za uspešno savladavanje jezika bitno okruženje u kom se nalazite. Naime, ako biste krenuli da pohađate kurs koji je suviše napredan u odnosu na Vaše trenutno znanje, imali biste poteškoće u praćenju lekcija i nastavnog plana. Izostanak rezultata i uspeha bi Vas demotivisao za dalji rad. S druge strane, pohađanje kursa ispod Vašeg nivoa znanja ne bi imalo svrhe. Učenje gradiva koje je suviše lako, uticalo bi na izostanak motivacije za dalji rad.

Ako pogledate ponudu poslova koja postoji na tržištu, primetićete da je veći broj oglasa na engleskom jeziku. Rad u stranim kompanijama podrazumeva da vladate govornim i pisanim engleskim jezikom. Mnoge domaće firme koje sarađuju sa inostranim preduzećima kao preduslov za zaposlenje zahtevaju znanje engleskog. Svoje šanse za pronalaženje posla daleko ćete uvećati ako poboljšate znanje ovog jezika. Ako ste već dobar poznavalac engleskog, zašto se zadržati samo na tome? Možda imate afiniteta prema nekom drugom stranom jeziku i već duže vreme biste želeli da ga naučite. Dopada Vam se italijanski, španski ili francuski? Zašto se ne biste upisali na kurs? Poznavanje još nekog svetskog jezika osim engleskog višestruko je korisno. Ono otvara mnoga vrata i stvara nove prilike.

Što se tiče načina na koji dokazujete poznavanje stranog jezika, škole stranih jezika izdaju svoje diplome, ali isto tako vrše pripremu za polaganje ispita za sticanje međunarodno priznatih sertifikata. Najveće interesovanje je za pripremne tečajeve za polaganje ispita koji su svedočanstva za poznavanje engleskog jezika. Tu spada priprema za testove: IELTS (International English Language Testing System), TOEFL (Test of English as a Foreign Language), Cambridge English Qualifications i PTE Academic ( Pearson English Language Test), ali i za neke manje poznate sertifikate, poput: BEC (Business English Certificate) i TOEIC (Test of English for International, Communication ). Pored pripreme za polaganje ispita za sticanje sertifikata za poznavanje engleskog jezika, u ponudi je i priprema za sticanje diploma iz drugih svetskih jezika (francuski, nemački, italijanski..).

Prednost pohađanja tečaja stranih jezika ogleda se u tome i što se nastava odvija u malim grupama. Na taj način moguće je sprovesti individualni pristup, ali i  stvoriti atmosferu u kojoj postoji pozitivan takmičarski duh.

Škole stranih jezika imaju u ponudi tečajeve koji se sprovode umerenim tempom, ali za sve one kojima se žuri, tu su intenzivni kursevi. Veći fond časova sprovodi se za kraće vreme. Intenzivni kursevi zahtevaju veću posvećenost, a za njih se opredeljuju svi oni koji su spremni da odvoje više vremena i posvete ga ubrzanom učenju stranog jezika.

Opšte je poznato da deca sa lakoćom pamte nove reči i upijaju znanje stranog jezika. Najbolje škole stranih jezika osmislile su programe za razne uzraste. Najmlađi uče jezik na veoma zabavan način -  kroz igru. Deca predškolskog uzrasta koja pohađaju tečajeve u školama stranih jezika uživaju u druženju sa vršnjacima, nesvesna toga da stiču veoma korisna znanja i temelj za dalje obrazovanje. Razvijaju pozitivan stav prema učenju i postepeno stiču radne navike. Školska deca pohađaju kurseve koji mogu, a ne moraju da prate program koji se provodi u školi, ako je reč o engleskom jeziku. U svakom slučaju kursevi stranih jezika namenjeni deci kreirani su tako da se u radu koriste najsavremeniji i najkvalitetniji nastavni materijali.

Kako da pronađete najbolje škole stranih jezika u Vašoj blizini? Kompletan i spisak, pronaći ćete na veb-sajtu mirandre.com gde su ujedno i detaljne prezentacije škola stranih jezika, opis programa koje nude i fotografije.

Svaka škola stranog jezika ima u ponudi i individualnu nastavu. Pohađanje grupnog tečaja ima svoje prednosti jer je cena niža u odnosnu na pojedinačne časove. Svakako, odluku da uložite u svoje znanje ne treba odlagati. Iskoristite mogućnost pohađanja kurseva onlajn ili na časovima koji se odvijaju u prostorijama škole i uradite nešto dobro za sebe.

(Telegraf.rs/PR/M.K.)

Video: Promocija knjige Darka Bajića "Film davne budućnosti" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA