Najefikasniji način da izolujete vaš dom od buke

 
  • 0

Buka je verni pratilac svih naših dana, a toliko smo navikli na nju da smo u većini životnih situacija gotovo prestali i da je registrujemo

osoba, muskarac, tinejdžer, depresija, autizam, zatvorenost, krevet, jastuk, Foto: Pixabay

Primetimo je onda kada dođemo kući, kada nam je potreban mir i tišina, kako bi se naspavali i odmorili, a umesto toga čujemo komšije, buku saobraćaja, muziku iz obližnjeg kafića. Buka negativno utiče na kvalitet života i ljudsko zdravlje.

Buka  spada u zagađivače, kao nečist vazduh ili voda. To što je ne vidimo ne znači da ne osećamo njene posledice. Čak i kada nismo svesni buke, trajna izloženost bučnom okruženju dovodi do brojnih posledica. To mogu biti povišeni krvni pritisak, bolesti srca i krvnih sudova, razdražljivost, nervoze, insomnija, gojaznost, pa čak i srčani i moždani udar.

Šta je uopšte buka?

Bukom nazivamo zvuk ili skup zvukova koji su glasni i neprijatni, a u nama izazivaju osećaj neprijatnosti i uznemirenosti. Ukratko – bilo koji zvuk koji dopire do vas, a nije vam prijatan, može se nazvati bukom.

Buku možemo podeliti na unutrašnju i spoljašnju, a obe vrste mogu da budu podjednako iritantne.

Unutrašnja buka je buka na koju možete da utičete, a uglavnom je jačine od 18 do 35 decibela. Izazivaju je ukućani, instalacije u zidovima, kućni aparati i komšije, ukoliko živite u zgradi.

Spoljašnja buka je buka na koju nemate uticaj. U spoljašnju buku najčešće spada saobraćaj, muzika iz kafića, žamor prolaznika. Može varirati od 45 do 65 decibela, ako živite u prometnoj ulici sa dve ili više saobraćajnih traka.

Kako regulisati nivo buke?

Buka kao zagađivač je prolazila neopaženo, dok Svetska zdravstvena organizacija nije objavila da je buka snažan stresor koji utiče na kvalitet života. Danas, postoje mnogi zakoni i regulative koji se odnose na sankcionisanje buke. Zakoni u praksi ne funkcionišu uvek kako bismo želeli, ali, na sreću, postoje koraci koje možete da preduzmete kako biste smanjili nivo buke u svom domu.

Ako je vaš stan u prometnoj ulici ili je pozicioniran  tako da mislite da je selidba jedino rešenje da se naspavate, ne očajavajte. Imamo dobre vesti za vas – nivo buke će u velikoj meri umanjiti spoljašnja izolacija zidova ili PVC stolarija.

Izolacija zidova kamenom vunom ublažiće buku za 50 decibela, dok neizolovani zidovi smanjuju buku za 30 decibela ili čak i manje. Ovo je drastična razlika jer jačina od 20 decibela predstavlja četvorostruko jači zvuk za ljudsko uho. Spoljašnja izolacija zidova nije uvek najjednostavnija za izvođenje, naročito ukoliko živite u višespratnici ili soliteru.

PVC stolarija će vašem domu pružiti savršenu zaptivenost i biće odličan izolator buke i toplote. PVC stolarija u Beogradu je gotovo neizostavna, jer je u pitanju ogroman grad koji nikada ne spava, te je konstantni izvor buke i najrazličitijih zvukova.

Kako PVC stolarija utiče na nivo buke?

Prozori i vrata, naročito ako ne dihtuju dobro i nemaju kvalitetna stakla, predstavljaju najrizičnija mesta za toplotne gubitke i za propuštanje buke. Pukotine na dotrajaloj stolariji propuštaju zvuke spoljašnje sredine, baš kao i hladan vazduh tokom zime. Zato je PVC stolarija idealno i brzo rešenje za izolaciju vašeg doma.

PVC stolarija, prozori i vrata, koja je izrađena od kvalitetnih materijala, pruža savršenu zaptivenost. Ramovi su čvrsti, dugotrajni i otporni na spoljašnje uticaje, dok su stakla sa tri komore ispunjena argonom.Ovakva PVC stolarija će uz zvučnu i toplotnu izolaciju vašem stanu podariti lep i moderan izgled, učiniti da deluje prostranije, naročito ako je u pitanju mali stan.

Zatvaranje terase kao način eliminacije buke

Zatvaranje terase je jedan od načina da umanjite buku u vašem stanu za bar 70%. PVC stolarija kojom ćete zatvoriti terasu će sprečiti prodiranje neprijatnih zvukova i obezbediti vam mir i tišinu. Zatvaranje terase je naročito zgodno ako imate mali stan, jer ćete dobiti novu prostoriju koju možete iskoristiti kao radnu sobu ili ostavu.

Mnogi brinu da će zatvaranjem terase dobiti prostoriju u kojoj će zimi biti hladno, a leti toplo, ali ako se koristi kvalitetna PVC stolarija ovo nije slučaj. PVC stolarija sa staklima ispunjenim argonom je odličan izolator koji i leti i zimi čuva temperaturu vašeg doma. Ipak, nije svejedno koja će PVC stolarija biti vaš izbor.

Koju PVC stolariju odabrati?

Tržište PVC stolarije u Beogradu danas je ogromno. Uvek birajte nove elemente umesto polovnih, jer sa novim PVC elementima dobijate garanciju i sigurnost da kupujete kvalitetne proizvode koji će vas dugo služiti.

PVC prozori Synego i Geneo pokazali su se kao najkvalitetniji na tržištu, uz alu prozore Genesis.

PVC prozori Synego povećavaju vrednost objekta na koji su ugrađeni. Pruža potpunu zvučnu i toplotnu izolaciju, zahvaljujući najkvalitetnijim materijalima od kojih je izrađena. Uz to pruža do 10x veću zaštitu od provala, te osigurava bezbednost vašeg doma.

PVC prozori Geneo su izrađeni od materijala koji se koriste za bolide Formule 1. Inovativne tehnologije vam garantuju potpunu zvučnu izolaciju, očuvanje toplote i sigurnosti vašeg doma. Geneo prozori se mogu reciklirati i smanjuju emisiju CO2.

Alu prozori Genesis su podjednako savršen zvučni i toplotni izolator, vrhunskog kvaliteta, uz sigurnost aluminijumskih prozora.

PVC stolarija će doneti mnoge benefite u vaš dom – uklonićete neprijatne zvuke i dobiti prostor u kojem možete da se opustite u tišini i miru, ali to nije sve. Vaš dom će dobiti novu estetsku dimenziju, biće ulepšan i moderan, siguran i bezbedan. Rešenje u borbi sa bukom je na korak od vas - a to je PVC stolarija.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Obišli smo perone stare autobuske stanice u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA