Kada ćemo moći opušteno da sedimo u restoranima za istim stolom sa našim prijateljima?
Prvi talas pandemije privodi se kraju u nekoliko zemalja, a restorani se u mnogim zemljama postepeno otvaraju. Međutim, strah od infekcije korona virusom ostaje, pa se javljaju i logična pitanja.
Da li ćemo ikada bez stresa jesti u našim omiljenim restoranima i sedeti za istim stolom sa našim prijateljima? Šta će preduzeti sami restorani po tom pitanju?
Kako je to uradio Hong Kong?
Propisi o merama zaštite u Hong Kongu nalažu da svi gosti i zaposleni moraju izmeriti temperaturu pre ulaska u restoran, da iza istim stolom ne sme sedeti više od četvoro ljudi, pa samim tim restorani mogu da rade sa 50 odsto kapaciteta ili manje, stolovi bi trebalo da budu udaljeni minimum 1,5 metar ili čak i više, a sredstva za čišćenje moraju biti na raspolaganju zaposlenima i gostima.
Iako ove mere mogu prilično narušiti ugođaj u evropskim i američkim zemaljam, tako nešto u Hong Kongu je normalno još prve epidemije SARS-a 2002. godine.
U ovom gradu sredstva za dezinfekciju odavno se nalaze svuda, kultura nošenja zaštitnih maski postoji što zbog zagađenja, što zbog virusa, pa dugo pre pojave korona virusa bilo bi teško da provedete dan u ovom gradu i ne vidite stotine ljudi koji nose maske.
Da li ćemo se mi navići na ovakav način života?
Činjenica da je i dalje na snazi mera zabrane okupljanja više od dvoje ljudi na istom mestu, ideja da ćemo uskoro opušteno sedeti u restoranu sa prijateljima čini se i dalje dalekom.
Sve i kada se mere opuste, postoji prisutni strah i sve veće opterećivanje onim o čemu ranije nismo razmišljali – da li su posuđe i escajg čisti, da li je hrana pravilno termički obrađena, da li ću se zaraziti od ostalih gostiju čak i ako sedim na bezbednoj udaljenosti? Da li ću zaista i leti morati da sedim u kafiću sa maskom?
Priznaćete, ugođaj ipak neće biti potpun, ali očigledno nam neće preostati ništa drugo nego da se naviknemo na novu realnost.
Učestvujte u našoj anketi i recite nam kakvo je vaše mišljenje.
(T.T./Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Baš teško
Restorani, kafići, i sl. trebaju ili da rade ili da ne rade. Ovakvi tekstovi (mere) samo plaše i teraju goste, kako je već bilo u februaru i martu, sve je otvoreno a ništa ne radi, a SVI troškovi se moraju plaćati, pri tom i radnici nezadovoljni.
Podelite komentar
Гаргамел
Већина онда кад буде то могла себи да приушти. Тешко да се може седети у ресторану а да се ништа не наручи.
Podelite komentar
Darkobg
A utakmice? Zamisljam navijacki Kop koji se pridržava zdravstvenih preporuka. Svi maske i svi na razdaljini od dva metra.
Podelite komentar