Najprirodniji način farbanja jaja, uspeva baš svaki put, pa čak i onim manje veštim domaćicama

 ≫ 
  • 7
uskršnja jaja, lukovina, farbanje jaja Foto: B.K.

Danas je Veliki petak, dan rezervisan za farbanje jaja. Ukoliko tragate za prirodnim načinom ukrašavanja jaja, a istovremeno i nepogrešivim živopisnim bojama vreme je da ofarbate jaja u lukovini, nećete se pokajati.

Domaćice u Srbiji već dugi niz godina farbaju jaja u lukovini (ljusci od starog crnog luka). Tamno crvena boja koja prelazi u tamnu braon nepogrešiv je način za nezaboravno ofarbana uskršnja jaja.

Sastojci:

- 20 jaja

- Tanke čarape koje ćete iseći na 20 komada

- 6 šaka suve lukovine

- 2 kašičice sirćeta

- 2 litre vode

- konac

- 20 komada različitih listića

uskršnja jaja, lukovina, farbanje jaja Foto: B.K.

Priprema:

Nabrati listiće različitih oblika (držati ih u vodi da ne uvenu, a i lakše se lepe za jaje). Iseći najlon čarapu na komade, za 20 jaja 20 delova čarape (savet je da delovi čarape budu dovoljno dugi da biste mogli lepo da zategnete i uvežete čarapu koncem na jednoj strani).

Staviti listić na jaje, prekriti ga sa komadom čarape, zategnuti čarapu preko jajeta, zavrnuti je i svezati čvrsto koncem.

Kada je pripremljeno ostatke čarape odseći makazama.

Ukoliko vam je proces zavijanja u čarape komplikovan, možete ostaviti nekoliko jaja bez listića i čarapa kako bi dobila jednoličnu, crvenu boju lukovine.

Složiti trećinu lukovine na dno lonca, na nju poslagati 10 pripremljenih jaja, staviti drugu trećinu lukovine, ponovo složiti jaja i pokriti sa ostatkom lukovine. Naliti hladnu vodu 4 prsta iznad lukovine, dodati so i sirće i staviti da se kuva.

Za što bolje primanje boje nakon što se se jaja skuvala ostavite ih još pola sata da odstoje u lukovini.

Kada se jaja prohlade, makazama skidajte uvezane čarape, a osušena jaja, za sjajan izgled, premažite krpicom na koju ste nakapali ulje.

Video: Treba vam ideja za farbanje jaja? Ova devojka to radi fenomenalno

(Telegraf.rs/B.K.)

Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ena

    15. april 2020 | 19:58

    I najlepsei !

  • Bilja

    15. april 2020 | 21:22

    Kada kuvam jaja u lukovini dodam dve kasike ulja, saku morske soli, biber u zrnu i mleveni biber. Kuvam na tihoj vatri sat vremena. Ukus kuvanog jajeta izvanredan.

  • markan

    16. april 2020 | 04:19

    naj lepsa jaja u lukovini moja majka i beka samo tako ceo zivot i svako ima svoju saru i lepotu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA