Izbegnite greške u odabiru boja za zidove: Koje su razlike između toplih i hladnih boja?

 
  • 0

Da biste odabrali prave boje za svoj dom, neophodno je znati kako one utiču na prostor i raspoloženje

krečenje Foto: Pixabay.com

Izbor boja je jedan od najvažnijih aspekata dizajna enterijera, a one mogu uticati pozitivno ili negativno na raspoloženje. Boje mogu da vas oslobode stresa ili pomognu da utonete u ugodan san. Dizajneri koriste izraze kao što su tople i hladne boje. Šta to znači? Razumevanjem ovih pojmova moći ćete lakše da prepoznate ono što treba da gledate prilikom odabira boja za uređenje svog doma.

Tople boje

Tople boje sastoje se od narandžaste, crvene, žute i kombinacije tih i sličnih boja. Kao što ime sugeriše, tople boje čine da razmišljate o toplim stvarima, poput sunčeve svetlosti. Vizuelno, tople boje izgledaju kao da se približavaju (kao i tamne boje), zbog čega se često koriste za velike prostorije, kada želimo da one izgledaju udobnije. Ako imate veliku spavaću sobu i želite da ona izgleda intimnije, jedna od toplih boja je terakota.

Hladne boje

U hladne boje spadaju plava, zelena, svetlo ljubičasta. One deluju umirujuće i nežno. Za razliku od toplih boja koje podsećaju na toplinu i sunčevu svetlost, hladne boje asociraju na vodu i nebo, čak i led i sneg. One vizuelno izgledaju kao da se povlače, te su odličan izbor za male prostorije koje treba da izgledaju veće i prostranije.

Povezanost boja i emocija

Tople boje su povezane sa pojačanim emocijama i strašću, kao i sa radošću i razigranošću. Pomislite na intezivno narandžastu boju ili duboku, bogatu crvenu. Tople boje mogu da podstiču, što je dobar izbor za prostorije u kojima se dešava puno aktivnosti. Hladne boje utiču da se osećate mirno, opušteno i osveženo, i zbog toga se hladne prirodne nijanse najčešće koriste za spavaće sobe i kupatila, mesta gde idete da se opustite.

Svetlost i temperatura

Zidovi foto: pixabay.com

Da li boja može da utiče da se osećate toplije ili hladnije? Može, baš kao što može da utiče da soba izgleda svetlije ili tamnije.

Ukoliko živite na području sa toplom klimom u većem delu godine, možda biste radije ukrašavali prostor sa hladnijim bojama. Isto tako, ako želite da se osećate toplije u svom domu ili određenom prostoru tople boje mogu da pomognu.

Efekat koji boje imaju na svetlost može biti još važniji od temperature, a to zavisi od toga koliko je boja svetla i „lagana“. Svetlije boje reflektuju više svetlosti nego tamnije, dublje boje i predstavljaju dobar izbor ukoliko želite dodatno da osvetlite prostor, koji je pod slabim dnevnm ili veštačkim svetlom. Ako je prostorija prima previše svetlosti i želite da je smanjite odaberite tamnije boje, bilo tople ili hladne.

Kreiranje balansa u prostoru

Važna stvar koju treba imati na umu kada uređujete prostor i birate tople ili hladne boje jeste ta, da prostorija ne bi trebalo da ima samo jednu boju. Ako želite da bude udobna, upotrebite tople boje kao dominantne i dodajte par elemenata koji uključuju hladne boje (ili obrnuto). Kao i kod svakog dizajna važno je imati balans i kontrast.

Takođe, prilikom odabira boja koje ćete koristiti prilikom uređenja doma, važno je da se razmisli o raspoloženju koje želite da kreirate, odnosno da li želite da se osećate lagano i prozračno ili ugodno i intimno.

(T.T.)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA