Jedna stvar koju treba da uradite odmah nakon kupovine brašna
Iako smo navikli da odmah nakon kupovine većinu namirnica odlažemo u frižider ili ostavu, kada je reč o brašnu postoji jedan neobičan trik koji vam može pomoći da produžite rok trajanja.
Naime, odmah nakon kupovine, pšenično brašno trebalo bi da smestite u zamrzivač i da ga ostavite da odstoji 48 sati.
Kako savetuju mnogi stručnjaci, na ovaj način će se uništiti sva eventualna jajašca ili larve u njemu.
Sledeći korak je da izvadite brašno iz frižidera i sipate ga u staklenu ili metalnu hermetičku zatvorenu posudu i smestite ga na hladno i tamno mesto. Tako ćete produžiti rok trajanja za čak dve godine, a brašno možete držati u frižideru ili ostavi.
Ukoliko uočite male tragove u brašnu, može se desiti da su se u njemu razvile larve žiška. U pitanju su biljojedi koje najčešće možemo videti u dvorištima i skladištima, ali neretko prezime i u domovima, mahom u hrani poput pirinča i brašna, gde žive i razmnožavaju se.
Takvo brašno bi trebalo odmah da bacite u kantu za smeće jer može biti opasno po vaše zdravlje.
Kako vi odlažete brašno?
(K.M./Telegraf.rs)
Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
aha
sve krivo brašno se drži na sobnoj temperaturi teka nakon šta se žišci izlegnu, brašno je dovoljno odstajalo i dobro za upotrebu naravno, koristite fino sito .... moji su česi, generacijama pekari....
Podelite komentar