Zašto kesica čipsa nikada nije puna do kraja? Ne radi se o pohlepi proizvođača, postoji dobar razlog

 ≫ 
  • 2

Ako volite da kupujete čips, bez obzira na to o kojem se brendu radi, onda znate da će ona biti puna do pola, što je prilično razočaravajuće.

Međutim, malo ko zna da za to postoji dobar razlog.

U prerađivačkoj industriji prazan prostor oko proizvoda se namerno ostavlja, a ideja je da taj dodatni prostor zaštiti čips od oštećenja.

Naime, put vrećice čipsa od fabrike do prodavnice može biti prilično dug. Upravo da nema punjena, čak i najbolji i najtvrđi komad čipsa bi izgledao kao gomila mrvica.

Međutim, to nije vazduh - čips je zapravo napunjen azotovim gasom kako bi što duže ostao svež.

Ako bismo kesicu napunili običnim vazduhom, čips bi brzo postao vlažan i brzo bi se pokvario.

Naime, još 1994. godine naučnici su otkrili da izlaganje čipsa azotu ne samo da pomaže da se produži njegov rok trajanja već mu se poboljšava ukus.

U pitanju je prirodan gas koji je potpuno siguran.

(Telegraf.rs)

Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • plavi safir

    19. februar 2020 | 13:58

    Ne kupujem čips po veličini kese već na njoj piše koliko je čipsa u njoj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA