Zašto kesica čipsa nikada nije puna do kraja? Ne radi se o pohlepi proizvođača, postoji dobar razlog
Ako volite da kupujete čips, bez obzira na to o kojem se brendu radi, onda znate da će ona biti puna do pola, što je prilično razočaravajuće.
Međutim, malo ko zna da za to postoji dobar razlog.
U prerađivačkoj industriji prazan prostor oko proizvoda se namerno ostavlja, a ideja je da taj dodatni prostor zaštiti čips od oštećenja.
Naime, put vrećice čipsa od fabrike do prodavnice može biti prilično dug. Upravo da nema punjena, čak i najbolji i najtvrđi komad čipsa bi izgledao kao gomila mrvica.
Međutim, to nije vazduh - čips je zapravo napunjen azotovim gasom kako bi što duže ostao svež.
Ako bismo kesicu napunili običnim vazduhom, čips bi brzo postao vlažan i brzo bi se pokvario.
Naime, još 1994. godine naučnici su otkrili da izlaganje čipsa azotu ne samo da pomaže da se produži njegov rok trajanja već mu se poboljšava ukus.
U pitanju je prirodan gas koji je potpuno siguran.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
plavi safir
Ne kupujem čips po veličini kese već na njoj piše koliko je čipsa u njoj.
Podelite komentar