Početni korak u sređivanju kuhinje: Ovim predmetima nije mesto ispod sudopere

 
 ≫ 
  • 0

Izbacite ih što pre!

Prostor ispod sudopere veoma je koristan za odlaganje kuhinjskih sredstava. Često se dešava da je pun nepotrebnih stvari, a najveći broj je odavno zaslužio da se nađe u smeću. Mnogi predmeti mogu naneti štetu ukoliko se nađu u kontaktu sa vodom ili vodenom parom, pa je potrebno izbaciti ih što pre.

Gomila starih kuhinjskih krpa, pohabanih sunđera za pranje sudova, hemikalije za čišenje, plastične kese skladišti se u prostoru ispod sudopere. Bez obzira da li je reč o novom ili starom kuhinjskom elementu, trebalo bi se potruditi da izgleda uređeno.

Sređivanje unutrašnjosti sudopere dobar je početni korak prilikom kompletnog čišćenja kuhinje. Najvažnije je postaviti princip da se tu može čuvati mali broj predmeta koji služi za održavanje higijene kuhinje. To znači da sredstva koja služe za čišćenje podnih površina ili sanitarija u kupatilu nemaju mesto u unutrašnjosti sudopere.

Ovo su neki od sveta koji pomažu da optimalno uredite ovaj kuhinjski element:

Šta bi trebalo izbaciti?

1. Zalihe

Neotvorene kese za smeće, sunđeri za pranje posuđa, upakovani sapuni i deterdženti trebalo bi da se nalaze u ostavi ili nekoj drugoj prostoriji za skladištenje. Stvaranje nepregledne gomile smanjuje dragoceni prostor.

2. Opasne hemikalije

Ponekad je potrebno koristiti agresivno hemijsko sredstvo poput varikine, ali takvim proizvodima je mesto u podrumu ili garaži. Najbezbednije je čuvati ih van domašaja dece i daleko od predmeta koje koristimo u ishrani.

3. Zapaljivi proizvodi

Tečnosti poput razređivača, sprejeva, lakova ili benzina odmah moraju napolje. Reč je o veoma zapaljivim supstancama koje mogu napraviti katastrofu ukoliko se nađu u blizini izvora energije. Tkaninama korišćenim u nanošenju ovakvih tečnosti takođe nije mesto u kuhinjskom elementu.

4. Ubrusi i plastične kese

Iako su veoma korisni prilikom obavljanja kuhinjskih poslova, nema im mesta u prostoru ispod sudopere. Trebalo bi da stoje nadohvat ruke u obližnjem ormariću.

Šta čuvati ispod sudopere?

sudopera, sudovi, pranje sudova, sundjer Foto: Pixabay.com

1. Posude za sortiranje

Da biste prostor ispod sudopere održavali u savršenom stanju, trebalo bi ubaciti plastične posude koje pomažu da razvrstate higijenska sredstva za održavanje čistoće. Pored posuda, postoje i jeftinija rešenja u vidu korpica ili držača. Pomažu da lako pronađete predmet koji vam je potreban ili na vreme uočite kada je određeno sredstvo pri kraju.

2. Upijajuća prostirka

Pre nego što počnete sa slaganjem posuda za sortiranje, stavite upijajuću prostirku na njeno dno. Zadržaće kapljice vode u slučaju manjeg curenja i sačuvati materijal od kojeg je napravljena. Takođe, sprečava stvaranje buđi koja nastaje u uslovima veće vlažnosti.

3. Sredstva za čišćenje

Postoji nekoliko osnovnih stvari i važno ih je imati pri ruci. Pre svega reč je o tečnosti za suđe. Pogodno je mesto i za skladištenje četkica, sunđera i ostalih sredstava za čišćenje kuhinjskih predmeta. Dotrajale krpe i sunđere trebalo bi redovno menjati.

4. Mali aparat za gašenje požara

Ovo je jedan od najboljih načina da se zaštitite od nezgode. Retko kada je potreban, ali korisno je imati ga pri ruci, a sudopera je idealno mesto za to.

(N.N.)

Video: Ministar policije Ivica Dačić u poseti Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA