Evo zašto se za srpsku Novu godinu na vašoj trpezi nikako ne smeju naći piletina ili govedina
Srpska Nova godina obležava se 14. januara, a osim toga što je slavimo po Julijanskom kalendaru, ova Nova godina je i posebna još po nekim starim srpskim običajima.
Naime, pored svečane trpeze i hrane, važno je da doček Nove godine po julijanskom kalendaru dočekate u društvu najbližih i u veseloj atmosferi.
Ipak, stari srpski običaji nalažu da se ispoštuje odlazak u crkvu i molitva za srećnu i berićetnu godinu, kao i za zdravlje, ljubav i slogu najbližih.
Kada je trpeza u pitanju važno je da, osim vasilice - novogodišnje česnice, večeras na stolu imate prasetinu.
Narodni običaji na selu
Naime, budući da se prase smatra dinamičnom životinjom koja se puno kreće, valjda da u Novu godinu i vi uđete u istom duhu.
Ne preporučuje se pak, da večeras jedete živinsko meso i govedinu jer piletina i ćuretina asociraju na prljavštinu i siromaštvo, a govedina na stagnaciju.
14. januara se trudite da uradite neki mali posao - bilo da je fizički ili mentalno jer ćete tako sebi obezbediti da i u narednoj godini budete vredni.
Trudite se i da ništa ne polomite u kući i ne bacate jer se takve stvari smatraju lošim znakom.
Kako se nekada slavila srpska Nova godina u Beogradu?
Od 1919, slave se obe Nove godine, ali su ugostitelji očigledno glavne adute čuvali za 13. januar. Na taj dan 1922. "Politika"je pisala da se „u svima većim lokalima, pivnicama i restoranima čine naročite pripreme za doček”, uz vest da će „večeras tramvaji na svima prugama raditi do dva časa po ponoći a osvetljenja će biti cele noći”.
Najavljen je i specijalni bioskopski program „Kolarca”, „naročito krunisan za ovaj dan sa glavnom ulogom Luciano Albertini i Čudo od majmuna – Žak”. Filmovi su puštani i na drugim mestima, pa su u hotelu „Pariz” na repertoaru bili „Grofica Valevska”, „Lov NJ. V. Kralja u Slovenačkoj” i „Bubi čestita Novu 1922. godinu”. U narednim godinama, među prikazivanim ostvarenjima će se naći mnogi hitovi, poput „Zvonara Bogorodičine crkve” i dogodovština Stanlija i Olija.
I kafanske proslave vremenom postaju sve raskošnije, poput gala dočeka u „Kasini”, „do sada neviđenog u Beogradu”, uz nastup „briljantnih ekvilibrista, komičnih španskih akrobata i baleta – šest plavuša berlinske Skale”. Pažnju je privukao i program u „Moskvi”. Osim „svirke muzike Kraljeve garde celu noć”, ovaj hotel je najavio da će sve dame dobiti bukete, „svi gosti će biti posluženi krofnama filovanim sa zlatnicima”, a „živo prase dobiće gost koji ga uhvati”.
Narednog dana, „Politika” je pisala da su pred vratima tog hotela „stajali kao pokisli neki gosti” koji nisu mogli da uđu u krcatu salu i da su „tužno odmahivali glavom: Ništa od praseta! Propade nam prase”. U istom izveštaju piše da su „tamburaši obilazili i najzabačenije ulice Beograda”, da su „u centru svirali veliki orkestri i džaz band” a da je „sve bilo dupke puno”.
(T.T./Telegraf.rs)
Video: Dragan Ričard Radić za Telegraf.rs o radu na holivudskim filmovima, o Sandri Bulok, Miri Furlan...
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Ja
Danas se jede glava od Božićne pečenice, tj od praseta pečenog na Bozic. Zato se praznik još zove i Mali Bozic. Eto! Sve najbolje svima, zdravi i živi bili.
Podelite komentar
Ena
Da li ovaj obicaj vazi i za Bozic i za Srpsku tj Pravoslavnu Novu Godinu.Isto ste pisali i za Bozic pa mi nije jasno.Nepostujem nikakva narodna praznoverja za mene je nova god kad smo svi zivi i zdravi i imamo svaki dan normalan rucak i normalno da zivimo.
Podelite komentar
.
Molim vas 🤦♂️
Podelite komentar