Pola Srbije samo danas posti, a ne svih 40 dana: Evo zašto je to tako

 
 ≫ 
  • 28

Da li ste i vi među onima koji poste samo 24 sata?

Pravoslavni vernici, čija crkva poštuje stari julijanski kalendar, Božić, rođenje Isusa Hrista, proslavljaju 7. januara.

Prethodi mu božićni post, koji traje od 28. novembra do 6. januara. Osnovni ciljevi posta su: proslavljanje Boga i njegovih svetih i očišćenje duše i tela od telesnih i duševnih strasti. Post podrazumeva molitve i činjenje dobročinstava, uzdržavanje od loših misli, želja i dela, kao i uzdržavanje od mrsne hrane.

Međutim, s obzirom na to da je period od 40 dana za neke predug da bi postili, mnogi se opredeljuju za njegovu kraću varijantu, odnosno da to učine za Badnji dan i u toku 24 časa se zaista pridržavaju posta, kada on treba i da je najstroži.

Božić, badnjak Foto: ATA Images

Stoga se za Badnji dan priprema posna trpeza - uglavnom suve paprike punjene povrćem, pirinčem ili pasuljem, posne sarmice, krompiruša i razne salate.

Čak i za one koji su postili od početka, poslednja nedelja posta do samog Božića je ona kada se posti na vodi, bez ribe i ulja.

S druge strane, ima i onih koji su vernici, ali ne postoje vodeći se onom da je "važnije šta iz usta izlazi, nego šta u njih ulazi", a tu je i prosto neznanje o namirnicama koje su posne što za mnoge može biti zamorno.

Bilo kako bilo, učestvujte u našoj anketi.

Srećan vam Badnji dan...

Video: Posni, zdravi, brzo se prave... Ovi kolačići su idealni za nedeljni doručak

(Telegraf.rs)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Митар из Дубича!

    6. januar 2020 | 15:27

    Постимо ја и супруга сва четри поста, среда и петак целе године, слава Богу трудимо се да будемо бољи људисвакога дана. Учим и своје синове како да поштују и воле Господа и ближње. Даће Господ да их изведем на прави пут уз помоћ Божију! Срњћан Бадњи дан браћо и сестре!

  • Milan

    6. januar 2020 | 14:31

    Sretan Badnji dan svima, ali greh ne ulazi na usta vec iz njega izlazi

  • DARKO 100%

    6. januar 2020 | 14:22

    Mi smo slabo vernici,vernici bez istinske vere ,to potvrdju svaki dan zivot i situacije koje se desavaju koje su u suprotnosti Boga ,pocev od zive reci,dela,misli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA