Kuvanje kod kuće je samo jedna od pet novogodišnjih odluka koje vam garantuju zdravlje
Bez obzira da li želite da smršate, poboljšate nivo holesterola ili da jednostavno imate više energije, imamo za vas 5 novogodišnjih odluka koje vam mogu pomoći da ostvarite svoje ciljeve.
- Pažljivo obraćajte pažnju šta jedete
- Kuvajte kod kuće
- Obrok bez mesa jedan dan u nedelji
- Više voća i povrća
- Više vode
-Kada kuvate kod kuće imate potpunu kontrolu nad onim što stavljate u jelo koje jedete, tako da ako imate neke specifične potrebe možete lako osigurati da su one zadovoljene, ili pak ako nemate, možete se pobrinuti da koristite najbolje moguće sastojke- rekla je Džeki Njudžent, kulinarska nutricionistkinja i autorka knjige "The All-Natural Diabetes Cookbook."
- Kuvanje kod kuće omogućava vam upotrebu svežih sastojaka, sezonskih proizvoda i hrane bez veštačkih konzervanasa. Takođe vam omogućava da sastojke poput soli koristite samo u onim količinama koje su potrebne vašem telu- govori ona.
Da biste započeli, krenite sa pravljenem plana za kuvanje koji uključuje prikupljanje recepata, potrebnu opremu i sastojke, kao i određivanje broja dana u jednoj nedelji koje biste posvetili kuvanju.
-Ukoliko trenutno uopšte ne kuvate, krenite sa jednim obrokom nedeljno- rekla je Džeki i dodala: -Ovog meseca može biti jedan obrok nedeljno, već sledećeg meseca to mogu biti dva obroka.-
Za osnovnu opremu za kuvanje, Džeki preporučuje sledeće potrepštine: veliku dasku za sečenje, oštar kuhinjski nož, veliku šerpu sa poklopcem, silikonsku spatulu, drvenu kašiku za kuvanje i veliki tiganj otporan na lepljenje hrane.
![So, Meso, Piletina, Kuvanje So, Meso, Piletina, Kuvanje](https://xdn.tf.rs/2017/09/13/cooking-26306941920-460x0.jpg)
Što se tiče sastojaka koje treba imati u ostavi, Džeki preporučuje sastojke, pored osnovnih, kao što su žitarice, orašasti plodovi, sušeno voće i sirće i dodaje:
-So, biber i ekstra devičansko maslinovo ulje su moje tri osnove bez kojih ne mogu živeti-
Kada je u pitanju odabir recepata, birajte one u kojima biste uživali i za koje će te naravno imati vremena da napravite.
-Ponekad, recepti mogu biti prenatrpani dugom listom sastojaka i sa tehnikama kuvanja koje vama nisu poznate, što ne znači da neki jednostavniji recepti na koje naiđete ne mogu biti jednako ukusni i kompletni.- kaže Džeki.
Običan omlet, sendvič sa grilovanim sirom i osnovno jelo od špageta sasvim su dobra jela za jedan početak.
Za nekoga ko kuva povremeno a želi da počne više, Džeki preporučuje usavršavanje tehnike sa kuhinjskim nožem.
-Dobro baratanje kuhinjskim nožem sastavni je deo pripreme recepata, posebno zdravijih, gde može biti potrebno puno seckanja sastojaka na bazi bilja- kaže ona.
Obavezno označite dane na vašem kalendaru kada planirate da kuvate i isto tako dane kada planirate da idete u kupovinu sastojaka kako biste kasnije mogli da uvidite da li je došlo do promene, odnosno da li više kuvate nego u prethodnom periodu, prenosi CNN.
(Telegraf.rs/M.T.)
Video: Vučić: Referendum i izbore nudim, ali nasiljem ništa nećete dobiti
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Erak
Drvena kašika za kuvanje, svašta.
Podelite komentar