Hitno prestanite da perete vaš tiganj odmah nakon upotrebe, a evo i zašto

  • 5

Ispostavilo se da ne treba odmah da stavite pod vodu tiganj s kog ste upravo skinuli meso ili jaja.

Preporuka je da ga ostavite sa strane na neko vreme dok se tiganj u potpunosti ne prohladi.

Tek tada sastružite ostatke koji su na njemu ostali i papirnim ubrusom skinite višak masti koji je ostao nakon pečenja.

tiganj, prženje, prženo, ručak, kuvanje, kuhinja, hrana Foto: pixabay.com

Svi ovi koraci su važni pre nego što tiganj potopite u vodu i operete ga suđerom.

Ukoliko tiganj u kojem ste pržili odmah isperete nakon upotrebe, sav ostatk ulja će dospeti u odvod. Masti i ulja mogu da izazovu blokade koje kasnije dovode do začepljenja odvoda.

Borci za očuvanje životne sredine posebno naglašavaju ovakav vid pranja jer ulja koja dospeju u odvod dospevaju u prirodne izvore vode i dodatno zagađuju naša jezera, potoke i mora.

Kažu da kada biste prosuli jedan litar ulja u sudoperu možete zagaditi čak milion litara vode.

Zato nemojte da vas mrzi da tiganj pre pranja prebrišete salvetom ili ubrusom.

(Telegraf.rs)

Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusanka

    2. avgust 2019 | 16:19

    Koje gluposti! To ce bas da zagadi vodu i prirodu?! A nece hemikalije koje se bacaju iz fabrika, svuda, pustaju se u reke, zemlju, plastika kojom su zatrpane reke i jezera. Tiganj ce da zagadi vodu?!

  • Tripko

    2. avgust 2019 | 19:24

    Pa ja to radim celoga zivota ne zato sto sam savestan vec me mrzi da odmah operem

  • Una

    2. avgust 2019 | 23:24

    Visak ulja iz tiganja i ostalih przenja sipam u tetrapak ili teglu i nosim u kontejner. Koliko mi je poznato tako radi veliki broj ljudi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA