Hitno prestanite da perete vaš tiganj odmah nakon upotrebe, a evo i zašto
Ispostavilo se da ne treba odmah da stavite pod vodu tiganj s kog ste upravo skinuli meso ili jaja.
Preporuka je da ga ostavite sa strane na neko vreme dok se tiganj u potpunosti ne prohladi.
Tek tada sastružite ostatke koji su na njemu ostali i papirnim ubrusom skinite višak masti koji je ostao nakon pečenja.
Svi ovi koraci su važni pre nego što tiganj potopite u vodu i operete ga suđerom.
Ukoliko tiganj u kojem ste pržili odmah isperete nakon upotrebe, sav ostatk ulja će dospeti u odvod. Masti i ulja mogu da izazovu blokade koje kasnije dovode do začepljenja odvoda.
Borci za očuvanje životne sredine posebno naglašavaju ovakav vid pranja jer ulja koja dospeju u odvod dospevaju u prirodne izvore vode i dodatno zagađuju naša jezera, potoke i mora.
Kažu da kada biste prosuli jedan litar ulja u sudoperu možete zagaditi čak milion litara vode.
Zato nemojte da vas mrzi da tiganj pre pranja prebrišete salvetom ili ubrusom.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Dusanka
Koje gluposti! To ce bas da zagadi vodu i prirodu?! A nece hemikalije koje se bacaju iz fabrika, svuda, pustaju se u reke, zemlju, plastika kojom su zatrpane reke i jezera. Tiganj ce da zagadi vodu?!
Podelite komentar
Tripko
Pa ja to radim celoga zivota ne zato sto sam savestan vec me mrzi da odmah operem
Podelite komentar
Una
Visak ulja iz tiganja i ostalih przenja sipam u tetrapak ili teglu i nosim u kontejner. Koliko mi je poznato tako radi veliki broj ljudi!
Podelite komentar