Da li su bolja vina sa pampurom, ili običnim zatvaračem - i zašto treba izbegavati plastične ambalaže
Relativno novi u upotrebi u ovoj industriji, zatvarači za flaše koji se navijaju nose stigmu da su lošiji od pampura, verovatno zato što su pre korišćeni za čuvanje manje kvalitetnih vina.
Sertifikovani somelijer Elizabet Šneider istakla je da čepovi na navijanje za flaše vina zapravo bolji i da čuvaju vino od propadanja duže nego pampuri.
Navijači su najpre korišćeni u Francuskoj gde su se vinari suočavali sa velikim problemom kvarenja vina od bakterija koje bi se uvukle u pampure od drveta i tako bi uništile vino. To su uspevali da izbegnu zatvaračima koji se navijaju.
Iako su proizvođači vina otkrili da su ovi zatvarači efikasniji u držanju vina van domašaja vazduha, sve do 2001. godine ovi zatvarači nisu ušli u široku primenu od strane Novozelandskih vinara. Danas više od 90 odsto vinara sa Novog Zelanda koristi ove zatvarače.
Šneider savetuje svim vinopijama da se opredeljuju pre za vina zatvorena ovakvim zatvaračima jer se lako otvaraju, vino je bolje sačuvano i lakše se transportuje.
Pored svega toga pampur može da utiče na kvalitet i ukus vina. Navijači čuvaju ukus identičnim i svežijim. Ali nije to uvek dobra stvar. Crvena vin akoja imaju veću kiselost bolje je čuvati u flaši zatvorenoj pampurom koji ima male pore jer tako vino može malo da oskidira i bude ukusnije kasnije.
Navijači idu više uz vina koja treba da ostanu svežeg i voćnog ukusa, kao što su roze i slatka bela vina.
Ono što ona savetuje svima na kraju jeste da ne kupuju nikako vine koje ima plastične zatvarače je rne rade ništa za ukus vina i ne čuvaju ga kako treba.
VIDEO: Grandioznije otvaranje šampanjca od ovog ne postoji
(Telegraf.rs/independent.co.uk)
Video: Na Kopaoniku metar snega, skijaši uživaju
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.