Napravite sami predivne ukrase za torte i kolače: Kristalizovano cveće oduševiće sve koji ga budu videli
Cvetove, listove i čitave grančice takozvanih slatkih trava možete iskoristiti za dekorisanje torti i kolača.
Pošto bi u svežem stanju brzo uveli, pribegnite triku kristalizovanja. Jestive biljke koje se inače i koriste za pripremu raznih salata, čorbi i drugih jela su borač, ruzmarin, žalfija, nevenove latice, nana i matičnjak, ljubičice.
Kao dekoracija mogu da se koriste i latice drugih ukrasnih cvetova. Važno je da svaki list ili cvet bude svež i suv.
![cvece cvece](https://xdn.tf.rs/2019/05/29/flower-32717531920-460x0.jpg)
Potrebni sastojci za pripremu ovih prelepih ukrasa su:
- 1 belance;
- prstohvat soli;
- ružina vodica.
![cvece cvece](https://xdn.tf.rs/2019/05/29/dandelion-8161161920-460x0.jpg)
Ulupajte belance sa solju i nekoliko kapi ružine vodice. Kada počne da se peni ostavite ga da odstoji nekoliko minuta. Cveće obloženo jajetom umočite u prah šećer (ili ga rukom posipajte) sa svih strana. List ili cvet potopite u belance i pažljivo ga okrećite da ga masa oblije sa svih strana. Moguće je ovo raditi i četkicom i to je naročito pogodno kod cveća koje se lako lomi.
![cvece cvece](https://xdn.tf.rs/2019/05/29/hoarfrost-18300891920-460x0.jpg)
Poređajte u pleh obložen peki papirom i stavite ga u rernu da se suši na 120 stepeni oko 2 sata. Gotovo cveće prekrijte papirom i ostavite da odstoji 2 dana. Nikako ne stavljajte u kutiju sa poklopcem dok se dobro ne osuše. Ovako napravljeno cveće može da stoji tri meseca.
(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)
Video: Novosađanka menjala grad za prostranstva Durmitora, sa konjem Bambijem krstari nestvarnim predelima
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.