8 načina na koji još možete koristiti šećer u svom domaćinstvu, a nije zaslađivanje hrane
Postoje razlozi zbog kojih je šećer sveprisutan u modernoj ishrani.
Šećer ne samo da ima neverovatan ukus, već može biti fermentor, konzervans, ali i sastojak za piling. Donosimo vam osam nekulinarskih trikova za koje vam je šećer neophodan.
Nahranite cveće
Teško je celi dan stajati u vazi i biti lep, zbog toga cveće treba gorivo za lepotu! Kao i ljudi, sveže rezano cveće pretvara ugljene hidrate iz šećera u energiju. Dodavanje prstohvata šećera u vazu učiniće da cveće ostane lepo.
Odstranjivač mrlja
Ukoliko je vaša nova majica došla u kontakt s uljem, masnoćom, travom ili kafom enzimi u saharozi efikasni su odstranjivači mrlja. Napravite smesu mešanjem pola šoljice šećera s jednom četvrtinom šoljice tople vode, utrljajte šećernu pastu u mrlju i pustite da odstoji preko noći, potom normalno operite.
Ohladite usta
Ako ste ga preterali sa začinima, jednostavno uzmite malo šećera i uklonićete ljutinu.
Piling za usne
Šećer će vam pomoći da vaš poljubac bude najmekaniji ikada. Napravite sebi piling od šećera. Pomešajte dve kašičice šećera, jednu kašičicu kokosovog ili maslinovo ulja, jednu četvrtinu kašičice meda i tri do četiri kapi eteričnog ulja mente. Usne istrljate pilingom, a potom ga isperite.
Smirite ujed insekata
Šećer je dobro sredstvo za izvlačenje otrova iz ugriza kukaca i uboda pčela. Napravite pastu mešanjem šećera i vode u meri 3: 1. Očistite ranu, nanesite pastu, pokrijte je zavojem i ostavite tako trideset minuta.
Uklonite neželjene mirise
Šećer će vam pomoći da se rešite jakih mirisa u kuhinji. Ono što trebate da uradite jeste da stavite kašičicu šećera na vrelo kolo i stavite da se topi dok masa ne postane karamelizovana. Celi stan mirisaće vam na karamelu.
Operite masne ruke
Sa šećerom možete ukloniti odvratnu masnoću sa svojih ruku. Dodajte kašičicu šećera na dlan, potom stavite tečni sapun i dobro istrljajte ruke. Zatim isperite.
Sirup od jagoda
Napravite jednostavan sirup od svežeg bobičastog voća. Sve što vam je potrebno jeste malo šećera i bobičasto voće. Svaku šoljicu bobičastog voća, pospite kašičicom šećera i ostavite da odstoji 15 do 30 minuta. Jagode će same pustiti sok.
(Telegraf.rs/klix.ba)
Video: U Narodnom muzeju Srbije otvorena izložba "Odličja i zaveštanja"
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.