Pet trikova kako da prepoznate kvalitetno pivo
1. Postojana pena – dobro pivo
Pena nije samo vizuelni pratilac piva, već je i važan pokazatelj kvaliteta piva. Ako je pivo dobro, pena ne sme naglo da opadne nakon sipanja u čašu, već da se postepeno spušta, ostavljajući čipkaste tragove na čaši.
Pena služi kao „krov“ na krigli piva, koji sprečava da mirisi koji potiču iz piva ispare iz krigle, kao i da se spoljni mirisi mešaju sa pivom. Pored toga, pena duže čuva pivo hladnim i njoj se zadržavaju ukusi karakteristični za pivo – gorčina, ali i pivska slatkoća koja potiče od ječmenog slada. Zato, zapamtite: dobro pivo mora da ima i dobru penu.
2. Balans ukusa i mirisa
Ukus, miris i svežina piva moraju biti u harmoniji i prilikom proizvodnje piva treba uspostaviti ravnotežu između ovih glavnih osobina piva. Ovaj balans se može narušiti pod uticajem temperature, svetlosti, oksidacije i ostalih fizičkih i hemijskih uticaja. Na primer, ukoliko se ne konzumira odmah, pivo treba čuvati na tamnom mestu, jer svetlost, odnosno sunčevi zraci, podstiču određene prirodne procese u pivu koji mu daju vrlo loš ukus, koji se često naziva i „svetlosni ukus“. Idealno je čuvati pivo na tamnom mestu koje ima konstantnu temperaturu, koja ne prelazi 10–15°C. Efikasnu zaštitu od sunčeve svetlosti predstavljaju i boce narandžastosmeđe boje koje najbolje apsorbuju štetne sunčeve zrake i tako štite pivo da ne promeni svoj originalni ukus.
Miris piva mora biti čist i svojstven za određen tip piva, bez stranih primesa, što se postiže poštovanjem standarda proizvodnje, čuvanja i serviranja piva.
3. Punoća ukusa – važna osobina piva
Pivo treba da ima pun ukus, koji dolazi od bogatstva sastojaka, a pre svega od ječmenog slada. Pivo ne sme da bude „prazno“, kao voda, već mora da ima snagu i gorčinu. Ječmeni slad određuje ukus, boju i punoću piva, a hmelj mu daje prepoznatljivu gorčinu, čime se postiže savršeni balans sastojaka i dobija vrhunski kvalitet piva.
Kada je u pitanju Jelen pivo, jedno od najpoznatijih lager piva u Srbiji, ječmeni slad se kombinuje sa tri vrste hmelja, od čega nastaje balans sastojaka koji Jelenu daje zaokružen ukus i prepoznatljivu, prijatnu gorčinu, kao i blagu gaziranost.
4. Pivo treba čuvati od oksidacije
Što manje kontakata piva sa vazduhom važno je i procesu proizvodnje i u procesu pakovanja. Uticaj kiseonika na pivo se odražava tako što pivo oksiduje, stari i degradira se njegov ukus odnosno menjaju se senzorne karakteristike piva. U svakodnevnoj praksi to znači da pivo ne treba dugo držati otvorenim. Za to je pravo rešenje sistem Oxygen Scavenger, odnosno specijalni Oxyliner čep. Ovaj sistem koriste mnogi svetski pivski brendovi, a od domaćih brendova upravo se na pakovanjima Jelen piva u staklu primenjuje ovaj sistem. On funkcioniše tako što se aktivira nakon pasterizacije i apsorbuje kiseonik iz međuprostora, kao i kiseonik koji želi da prodre kroz zatvarač boce.
5. Temperatura piva može da maskira kvalitet
Pivo ne treba da se služi previše hladno da se ne bi maskirali njegovi ukusi i arome. Čuveni prodajni trik mnogih barova su zaleđene čaše. Ukoliko se koristi zaleđena čaša, pivo će delovati osvežavajuće, ali će izgubiti bogatu aromu, miris i ukus.
Svaka vrsta piva ima svoju preporučenu temperaturu konzumacije, koja je 6–9 °C za lager piva, 7–11 °C za ejl piva, pa čak i oko 13 °C za tamna piva. Ljubitelji Jelen piva znaju da je njega idealno služiti na temperaturi od 3 do 5 °C, a konzumirati na temperaturi od 6–9 °C kako bi zadržalo pun ukus i svoju prepoznatljivu gorčinu.
(Telegraf.rs/ PR)
Video: Petar Benčina igra lik Bogdana: Glumac o filmu "Volja sinovljeva", saradnji sa bratom Igorom
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Косовинац
Све је прелепо објашњено у овом тексту, и односи се на пиво од јечма, хмеља и слично. А нема ни речи о пиву које ми пијемо. Пивопија сам 40 година. Памтим одлично Јелен пиво од пре тридесетак година, као и Пећко, Јагодинско и слично. То су била пива. Сад пијемо чисту хемију. Мука ми је од једне чаше. Битно је да га произведу у огромним количинама и да "згрну" паре. Што трују народ, небитно!
Podelite komentar
Nena
Zabole alkose kakvog je kvaliteta pivo.
Podelite komentar
Zoo Cuvar
Pivare ne zive od tih vasih strucnjaka niti od "punoce" ukusa. Mi koji dnevno pijemo gajbu piva drzimo pivarsku industriju u zivotu a koje je najbolje pivo? Moj strucni odgovor je --'ladno--kao puničin pogled...
Podelite komentar