Pazite kako se ponašate 1. aprila: Ove šale vas mogu koštati posla

 
 ≫ 
  • 0

Iako vi mislite da je nešto zabavno, to može mnogo da se ne dopadne vašim šefovima

Kada dođe 1. april - Svetski dan šale, mnogi se odvaže da naprave gegove čak i na poslu. Ipak, iako mislite da je nešto super zabavno, vašim šefovima se možda neće dopasti i to mnogo. Zato pazite da ne ostanete bez radnog mesta.

Koliko god da nemate smisla za humor, baš 1. aprila ćete smisliti bar jednu foru koju ćete pokušati da "prodate" porodici, prijateljima i kolegama. Mada trebalo bi da se pripremite na tri stvari: i vi možete biti žrtva šale; možda neko neće razumeti vašu šalu; možda ćete dobiti otkaz.

Trebalo bi da znate da čak i prvog aprila mora da postoji granica koju ne smete da pređete kada su kolege, a pogotovo nadređeni u pitanju.

Imajte na umu da je zakon koj se primenjuje jednak i 31. marta i 1. aprila. Sporne situacije pravni sitem ne toleriše, pa vam se može desiti da zbog nesmotrenosti budete kažnjeni.

Foto: Profimedia

Koja je legalna granica za prvoaprilske šale na poslu?

Iako je prvi april, to nije razlog da izbegavate norme koje su striktno definisane za poslovno okruženje. Pravila važe za vse zaposlene i tog dana, pa ukoliko ih prekršite možete biti tuženi od strane kolege ili šefa za na primer uznemiravanje.

Kada se šala smatra preteranom iz ugla zakona?

Ljudi često preteraju u šalama, ali se dešava da kolege sa posla mogu loše da odreaguju i na najbezazleniju šalu.

U najmanju ruku, šale se mogu smatrati prekoračenjem pravila na radu i podrazumevati se kao povreda zdravlja, sigurnosti ili dostojanstva. U najgorem slučaju mogu da dovedu do umešanosti policije ili parnica na sudu.

Čuveni slučaj je onaj iz SAD-a 2014. godine kada je žena koja radi u srednjoj školi poslala poruku ćerki da čuje pucnjeve i da se krije u jednoj od učionica. Ćerka je naravno omah obavestila policiju. Došlo je do hapšenja žene zbog remećenja javnog reda i mira.

Foto-ilustracija: Profimedia

Da li se prvoarilske šale mogu smatrati uznemiravanjem na poslu?

Šefovi i vlasnici firmi su dužni da brinu o zaposlenima čak i na Svetski dan šale. Svako ponašanje koje se smatra diskriminatornim i degradirajućim po zaposlenog mora da bude sankcionisano.

Zbog toga je važno da izbegavate šale koje uključuju pol, rasu, seksualnost, starost.

Da li su poslodavci odgovorni za šale zaposlenih?

Prema krivičnoj odgovornosti i poslodavci su krivi ukoliko neki njihov zaposleni prema svom kolegi pokaže nepoštovanje ili nešto još ozbiljnije.

Naime, poslodavac je dužan odmah da reaguje, pa čak i kada je prvoaprilska šala u pitanju i da disciplinski kazni zaposlenog koji je ponašanjem prekoračio granicu poslovnosti.

Foto-ilustracija: Profimedia

Može li poslodavac da zabrani šale 1. aprila na poslu?

Kao osoba koja može da odgovara za nastalu štetu, poslodavac ima mogućnost da se ogradi i da izda saopštenje da se na Svetski dan šale u njegovom kolektivu niko ne sme našaliti.

Kada šef proceni da nije moguće situaciju držati pod kontrolom, može da se pozove na poslovnik firme i da suspenduje svakog ko ga prekrši.

(Telegraf.rs / mirror.co.uk)

Video: PKS širi prisustvo na azijskom tržištu: Otvorene još dve kancelarije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA