Devet načina da krišku hleba pretvorite u večeru

 ≫ 
  • 9
Foto: Promo

Ako je vreme za večeru blizu, a vi ste gladni, ili su vam deca gladna, ili su svi u porodici gladni, a vi niste imali vremena da odete u prodavnicu i nivo šećera u krvi brzo opada, pomislićete da biste možda jednostavno mogli da pozovete najbržu dostavu hrane u gradu... Zastanite za trenutak, duboko udahnite i - proverite da li imate hleb u kući.

Nekoliko kriški hleba – čak i starog – može da se pretvori u večeru u roku od par minuta, uz samo par dodataka dodatak nekih osnovnih namirnica iz ostave koje sigurno imate pri ruci.

Ovo je devet ukusnih načina da to uradite:

1. Napravite supu od hleba

Tanjir mirisne čorbe sa kriškom hrskavog hleba jedno je od najjednostavnijih i najukusnijih jela na svetu. Za jednostavnu verziju (za razliku od, recimo, francuske supe sa lukom koja zahteva dosta vremena), potrebno je da samo zagrejte bujon od piletine, ubacite aromatične sastojke kao što su beli i crni luk, đumbir ili začini i ostavite da vri par minuta. Potom razmutite par jaja u supi ako želite (nije obavezno) i ubacite krišku tostiranog ili starog hleba u svaki tanjir.

U supu možete dodati i ono što najviše volite: ljuti sos, sok od limuna ili limete, sveže začinsko bilje, rendani sir i slično, a sigurni smo da će mališani uživati u biranju priloga.

Hleb upija vruću tečnost i postaje mek, te tako dobijate jelo koje će vas dobro zagrejati u hladnijim večerima.

2. Ukusan francuski tost

Foto: Pixabay.com

Ovo jelo je naročito dobro kad kasno dođete sa posla i jako ste gladni a u kući „nema ništa da se jede”. Pravi se jako brzo i jednostavno, a daje vam osećaj sitosti i zadovoljstva. Sve što je potrebno jeste da jaja umutite u mleku, u to umočite kriške hleba i ispečete u tiganju na puteru. Kada okrenete krišku dok se peče, pospite je bilo kojom vrstom sira koji imate – sir će se otopiti dok se druga strana peče. Ovo jelo možete odmah da servirate.

3. Stavite jaje u sredinu

Samo isecite krug u sredini kriške hleba i stavite u vruć tiganj u kom se otopio puter, pa razbijte jedno jaje u tom krugu. Kada se ispeče, okrenite krišku. Nakon toga preko možete staviti neko zeleno povrće ili pesto sos.

Ovo jelo vas nikada neće izneveriti: ako već nije na vašem repertoaru brzih večera, krajnje je vreme da ga uvrstite.

4. Ili stavite jaje preko

Foto: Pixabay.com

Iako veoma podseća na sendvič, pečeno jaje na tostu je savršena večera spremljena za kratko vreme. Dodajte malo pečene slanine ili propržene kriške paradajza preko i i jelo je gotovo.

5. Napravite pasulj tost

Sočan, redak pasulj na tostu tako da hleb ovlaži i mora da se jede viljuškom je nešto predivno, baš kao i tanjir retkog pasulja poslužen sa kriškom tosta za umakanje.

Ovo jelo može da se pravi u bezbroj kombinacija, u zavisnosti od toga šta vam je pri ruci: paradajz isečen na kockice iz konzerve i beli pasulj su uvek odlični, a možete da dodate kelj ili spanać ako ih imate, ili da jednostavno upotrebite omiljeno zeleno povrće i pasulj sa maslinovim uljem.

Ako se ta mešavina ukusa i tekstura ne sviđa mališanima, predlažemo vam da za njig zagrejte konzervu pasulja (crnog, belog, pinto ili leblebije) sa malo bujona ili maslinovog ulja i stavite na krišku tosta – neće biti sočno kao standardna verzija, ali se najmlađima više dopada jer je jednostavnija.

6. Pretvorite ga u „pizzu”

Foto: Pixabay.com

Ako imate celu veknu hleba, možete da je pretvorite u pizzu uz pomoć nekog zabavnog recepta.

Sve što vam je potrebno je neki sos i sir. Svaki hleb može da prođe kao „pizza” kada ga dobro istostirate, premažete sokom od paradajza i pospete sirom dok je vruć da bi se otopio. Možete dodati malo piletine ili drugog mesa da biste dobili više proteina, kao i grilovano povrća ili par isečenih maslinki.

7. Ili se odlučite za avokado tost

Postoji razlog zašto je avokado tost uvek u modi: zato što predstavlja izuzetno ukusan način da napravite hranljiv obrok, a i slatko izgleda.

Neka deca ne vole avokado, ali to nije tako često. Ovo je jednostavno jelo jer sve što treba da uradite jeste da izgnječite ili aranžirate kriške avokada na tostu ili preko dodate malo kukuruza ili paradajz soka da biste uneli i povrće i nikada vam neće ponestati ideja kako da krišku hleba pretvorite u večeru.

8. Probajte tost sa mlekom

Foto: Pixabay.com

Ovo nije pravi obrok ali je toliko dobro da zaslužuje da se nađe na ovom spisku.

Tost sa mlekom je kao supa od hleba, ali sa mlekom umesto bujona, i obično je sladak. Krišku tosta namazanu puterom, medom i sa malo cimeta prelijte vrućim mlekom i to je to.

Ovaj obrok odličan je za oporavak dece od virusa, a možete ga pripremiti i za sebe kada vam je potrebno toplo i ukusno jelo.

9. Uživajte u umaku dagnji

Dagnje verovatno nemate uvek u kuči, zato je ovo je jelo predviđeno za one trenutke kada želite ili da se opustite sami ili uživate sa partnerom ili prijateljima.

Ovo jelo nije praktično kao ostala – sastavljena od sastojaka iz frižidera, ali je božanstveno. Umak od belog luka i vina savršeno natapa debelo isečenu krišku hleba, a dagnje se jako brzo pripremaju i imaju odličan ukus. Ovom poslasticom možete da se počastite kad deca odu na spavanje. Uz čašu ili dve vina.

(Telegraf.rs/Ana Stokvel/Epicurious.com)

Video: Snežna vejavica u Pančevu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    7. mart 2019 | 15:59

    Savrsen text za gladnu srbiju.... Zamolio bih za nedeljne textove ovog tipa, koji ce nas uputiti koju travu mozemo da jedemo i kako....

  • Ccc

    7. mart 2019 | 14:37

    Moji klinci treniraju ,nisu debeli ali njih bi pojedinačno zadovoljilo po 10 ovih mršavih sendvičića,gnači 30 ukupno. Za supruga i mene po 3 ,to je 36 senvičaka. Šta da kažem ,vredi li pokušati da nahraniš porodicu ovim,unapred tvrdim,od ovoga nećete biti siti.

  • Miki

    7. mart 2019 | 14:05

    Uzmes parce hleba i prase i ovo vam jos jedan nacin...ko ima tanjir pasulja i ne treba mu vise od parceta hleba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA