2 koktela za savršenu Novu godinu, koji će vam držati raspoloženje na nivou, a neće vas bukvalno oboriti s nogu (RECEPTI)
Sezona praznika donosi, između ostalog, i veće konzumiranje alkohola, pogotovo u novogodišnjoj noći. Ovi kokteli će vas dovoljno zagrejati, a pri tom vas neće "patosirati i dovesti do toga da se ničega ne sećate.
Kokteli su po prirodi smeša alkoholnih pića i zbog toga su veoma nezgodan napitak ukoliko želite da ostanete na nogama i da imate kontrolu, kao i da se svega sećate iduće jutro. Međutim, postoje i oni kokteli sa niskim sadržajem alkohola i sve su popularniji izgor, a naročito u vreme Nove godine.
Oni se prave sa ne tako žestokim pićem kao što su pivo i vino, a uz to se dodaju voćni sastojci, najčešće sirupi i bobice.
U alkohol niske vrednosti spadaju sva ona pića koja imaju ispod 20 gradi alkohola u sebi. A uobičajena pića koja se koriste za koktele sadrže i preko 40 gradi. Na primer džin ili viski sadrže između 45 i 60 gradi alkohola. A sami izračunajte kolika je to jačina kada se oni pomešaju na primer sa vermutom koji ima 18 gradi.
- Preterana konzumacija alkohola može da dovede do loših odluka i preteranih reakcija, koje bi svako voleo da zaobiđe tokom praznika. Osim toga postoji rizik od povećanog krvnog pritiska i srčenog i moždanog udara, što definitivno ne bi trebalo da bude ničiji cilj - kaže Žia Šen, asistenst i docent medicine sa Kalifornijskog univerziteta i dodaje da bi savršen izbor za praznike bio dva pića za muškarce dnevno i jedno za žene.
Da ne biste morali da se pridržavate ovih pravila odaberite nove koktele, koji sadrže alkohol manje jačine, a ne remete barmene da naprave šarene napitke spektakularnog izgleda, jer su im na raspolaganju voćni sirupi koji savršeno boje piće.
Omiljeni sastojci barmena kada prave koktele sa niskoalkoholnim vrednostima su: pivo, vina Proseko i Kava, vermut, šeri, sake, Amari i likeri.
Evo nekih predloga.
Sešon daikiri
Sastojci:
- tri četvrtine šoljice šerija,
- četvrtina šoljice ruma,
- pola šoljice limete,
- pola šoljice sirupa od ananasa.
Priprema: sastojke snažno promešajte sa ledom i sipajte u čaše za koktele, ili šotove.
Božićna zvezda
Sastojci:
- pola šoljice soka od nara,
- šoljica belog vermuta,
- četvrtina šoljice džina,
- dve kapi apsinta.
Priprema: Snažno izmućkajte sastojke i sipajte u koktel čaše koje ukrasite limunovom korom ili kolutima limuna.
(Telegraf.rs / huffpost.com)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.