Evo šta znače ove braon tačkice na vašem karfiolu
Često se desi da kupite karfiol pre nego što primetite braon tačkice na njemu. Ako se pitate da li je on kao takav zdrav za upotrebu, evo odgovora.
Mnogi kupci su u dilemi da li treba da kupe karfiol po kojem su braon tačke i dešava se da većina odustane.
Prema Međunarodnom savetu za proizvode, ove braon tačke su najčešći defekt koji možete da vidite na povrću. Razlog ove neobične kolorizacije, odnosno promene boje na karfiolu je vrlo jednostavan i javlja se prilikom procesa oksidacije kada je povrće skladišteno duže vreme. Što duže karfiol stoji u zamrzivaču to će više ovakvih tačkica biti na njemu.
Važno je da su mrlje bezazlene, ali su ipak znak početka propadanja, a takvo povrće sigurno želite da izbegnete u svojoj ishrani.
Ukoliko pojedete ovakav karfiol nećete imati nikakve posledice. Međutim, uvek je zdravije unositi sveže namirnice.
Dobra vest je da je prilično lako odrediti da je karfiol počeo da propada. Pogledajte malo bolje te braon tačkice i proverite da li su veoma tamne i rasprostranjene po celoj glavici. Ako jesu bilo bi dobro da odustanete od kupovine.
Takođe, svežinu karfiola i svih kupusa možete da proverite tako što ćete stisnuti glavicu i videti da li je meka, kao i što ćete ga pomirisati. Ako utvrdite ove anomalije, to bi definitivno bio znak da ovo povrće nije za upotrebu.
(Telegraf.rs / firstforwomen.com)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.