Evo u čemu je razlika između srpske i grčke: Ovako se pravi najbolja musaka na svetu
Ono što nas uvek fascinira kod ovog jela jeste što postoje mnoge varijacije recepta, a jedan od najkonkurentnijih srpskom tradicionalnom receptu jeste grčki recept za musaku.
Umesto krompira Grci koriste kriške patlidžana, a kada je u pitanju meso oni umesto svinjetine i govedine preferiraju jagnjetinu i kozje meso. U prvom planu im je umak od paradajza i mesa, ali i bešamel sos koji daje sočnost celom jelu. Ono što nas je sve iznenadilo jeste da u originalnom receptu za musaku nema nijednog komadića krompira, iako se on može dodati.
![](https://xdn.tf.rs/2018/08/03/pizza-plavi-patlidzan-830x0.jpg)
Sve što vam treba da napravite originalnu i aromatičnu musaku na grčki način je sledeće: 2-3 srednje velika patlidžana, biljno ulje za prženje. Za mesni sos vam treba: 500 grama mlevenog mesa, 400 grama paradjz pirea, 250 ml supe, jedna kašičica aleve paprike, 1 crni luk, 2-3 češnja belog luka, 1 kašičica šećera, 1 kašičica cimeta, 1 kašičica tamjana, 2 kašike maslinovog ulja, prsohvat svežeg peršuna, bosiljka, so i biber po želji.
Za bešamel umak vam je potrebno: 700 ml mleka, 150 grama rendanog parmezana, 100 grama maslaca, 100 grama brašna, prsohvat muskantnog oraščića, so i biber po želji.
Narežite patlidžan po dužini na kriške debljine oko 1 centimetar. Dobro posolite s obe strane i pustite da odstoji u vodi oko 30 minuta. Ocedite višak vode vode iz patlidžana i prosušite ga na papiru. Ispržite ga na vrućem ulju dok ne dobije zlatno-žutu boju. Stavite opet paradajz na papir da upije višak ulja. U isto vreme spremite umak od mesa, koji ćete kuvati na laganoj vatri dok se malo ne zgusne. Na kraju kuvanja dodajte mu bosiljak i peršun, a onda pristupite spremanju bešamela.
![](https://xdn.tf.rs/2016/12/24/musaka-830x0.jpg)
Kad se ovaj umak dobro ukuva i zgusne, složite musaku na sledeći način: dno vatrostalne činije prelijke s malo mesnog umaka, a preko njega stavite kriške prženog paradajza. Nastavite tako da slažete dok ne potrošite sve sastojke. Na kraju prelijte sve bešamel sososm. Stavite sve u peć koju ste zagrejali na 180 stepeni i pecite oko 35 minuta. Musaku služite uz neku od sezonskih salata ili u z neki dobar sir.
(Telegraf.rs/punkufer.dnevnik.hr)
Video: Mihajlović: Rad na operi "Lovci bisera" Žorža Bizea je bio veliki izazov
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
SuverenaAnonimka
Meso nikada ne sme da se kuva sa mlekon - to biblijska zabrana iz Starog Zaveta, stara nekoliko hiljada godina. Hemija pokazuje da ovo mesanje stvara kancerogene amine! Ja zamenjujem meso sa socivom!
Podelite komentar
Тодорић
Дивна је и мусака од похованог карфиола.
Podelite komentar