Evo u čemu je razlika između srpske i grčke: Ovako se pravi najbolja musaka na svetu

 
 ≫ 
  • 4

Miris musake sve nas vraća u bezbrižno detinjstvo

Ono što nas uvek fascinira kod ovog jela jeste što postoje mnoge varijacije recepta, a jedan od najkonkurentnijih srpskom tradicionalnom receptu jeste grčki recept za musaku.

Umesto krompira Grci koriste kriške patlidžana, a kada je u pitanju meso oni umesto svinjetine i govedine preferiraju jagnjetinu i kozje meso. U prvom planu im je umak od paradajza i mesa, ali i bešamel sos koji daje sočnost celom jelu. Ono što nas je sve iznenadilo jeste da u originalnom receptu za musaku nema nijednog komadića krompira, iako se on može dodati.

Umesto krompira trebaće vam plavi paradajz. Foto: Telegraf.rs07

Sve što vam treba da napravite originalnu i aromatičnu musaku na grčki način je sledeće: 2-3 srednje velika patlidžana, biljno ulje za prženje. Za mesni sos vam treba: 500 grama mlevenog mesa, 400 grama paradjz pirea, 250 ml supe, jedna kašičica aleve paprike, 1 crni luk, 2-3 češnja belog luka, 1 kašičica šećera, 1 kašičica cimeta, 1 kašičica tamjana, 2 kašike maslinovog ulja, prsohvat svežeg peršuna, bosiljka, so i biber po želji.

Za bešamel umak vam je potrebno: 700 ml mleka, 150 grama rendanog parmezana, 100 grama maslaca, 100 grama brašna, prsohvat muskantnog oraščića, so i biber po želji.

Narežite patlidžan po dužini na kriške debljine oko 1 centimetar. Dobro posolite s obe strane i pustite da odstoji u vodi oko 30 minuta. Ocedite višak vode vode iz patlidžana i prosušite ga na papiru. Ispržite ga na vrućem ulju dok ne dobije zlatno-žutu boju. Stavite opet paradajz na papir da upije višak ulja. U isto vreme spremite umak od mesa, koji ćete kuvati na laganoj vatri dok se malo ne zgusne. Na kraju kuvanja dodajte mu bosiljak i peršun, a onda pristupite spremanju bešamela.

Tradicionalni grčki recept jedan je od najbolojih. Foto-ilustracija: pixabay.com

Kad se ovaj umak dobro ukuva i zgusne, složite musaku na sledeći način: dno vatrostalne činije prelijke s malo mesnog umaka, a preko njega stavite kriške prženog paradajza. Nastavite tako da slažete dok ne potrošite sve sastojke. Na kraju prelijte sve bešamel sososm. Stavite sve u peć koju ste zagrejali na 180 stepeni i pecite oko 35 minuta. Musaku služite uz neku od sezonskih salata ili u z neki dobar sir.

(Telegraf.rs/punkufer.dnevnik.hr)

Video: Promocija knjige "Crteži i kaligrafija F.M. Dostojevskog" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SuverenaAnonimka

    4. novembar 2018 | 14:38

    Meso nikada ne sme da se kuva sa mlekon - to biblijska zabrana iz Starog Zaveta, stara nekoliko hiljada godina. Hemija pokazuje da ovo mesanje stvara kancerogene amine! Ja zamenjujem meso sa socivom!

  • Тодорић

    4. novembar 2018 | 19:19

    Дивна је и мусака од похованог карфиола.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA