13 tajnih znakova koji otkrivaju da je vaš dom opasno mesto za život

 
 ≫ 
  • 0

Muče vas alergije, astma ili imate druga oboljenja disajnih puteva? Mnogo tih bolesti izazivate sami

U svojoj kući želite da se osećate sigurno i bezbedno, a na mnoge načine u tom prostoru sami sebi ugrožavate zdravlje. Nesvesno možete učiniti svoju kuću nezdravom i tako pojačati zdravstvene tegobe sa astmom, alergijama i oboljenjima disajnih puteva.

Ubedljivo najbolji način kako da uklonite fleke od znoja sa bele košulje

13 tajnih znakova da je vaš dom nezdravo mesto za život

1. Vaš dom ima previše vlage

Kupanje, kuvanje, pa čak i disanje doprinose stvaranju vlage, a buđ voli vlažna okruženja i ona je ono što je opasno za zdravlje. Ako postoji previše vlage u kući, buđ će rasti, naročito u ćoškovima i plafonima. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorava da plesni mogu prouzrokovati nazalna oštećenja, iritaciju grla, kašljanje ili kijanje, nadraživanje očiju ili, u nekim slučajevima, iritaciju kože.

2. Usisavanje bez HEPA filtera

Istraživanje prestižnog naučnog centra MIT-a otkriva da zagađenje vazduha u Sjedinjenim Državama izaziva oko 200.000 smrtnih slučajeva godišnje, zato što pogoršava astmu i alergije. Zbog toga koristite usisivače sa dodatnim filterima, kako biste sprečili da se sitne čestice prašine vraćaju nazad u vazduh u zatvorenom prostoru.

Foto: Profimedia/Panthermedia / Zagađenje vazduha izaziva oko 200.000 smrtnih slučajeva godišnje, zato što pogoršava astmu i alergije

3. Zaboravljate da promenite filter na usisivaču

Ako koristite filter na usisivaču, trebalo bi da ga menjate svakih šest meseci ili kada primetite znake habanja. Ovo će osigurati efikasan filter, a istovremeno čuva životni vek ususivača.

4. Ne čistite ventilacione otvore

Ventilacioni otvori se možda ne nalaze u vašem vidnom polju, ali to ne znači da im ne treba čišćenje. Ventilatori sadrže tonu prašine iz vazduha, a kada uključite ventilaciju ili klima uređaj, sve te čestice prašine se kreću kroz vašu kuću. Trebalo bi da skinete poklopac ventila i očistiti prašinu do koje možete stići, ali možete i angažovati profesionalca da temeljno očiste sve kanale. Profesionalci koriste komprimovani vazduh kako bi očistili prašinu koja je teško dostupna.

Foto: Pixabay.com / Trebalo bi da skinete poklopac ventila i očistiti prašinu do koje možete stići

5. Vaše kupatilo ima lošu ventilaciju

Da li držite otvoren prozor ili koristite ventilator kada se tuširate? Vlaga koja se skuplja tokom kupanja u vašem kupatilu može naštetiti vašem zdravlju.

6. Koristite pogrešna sredstva za čišćenje

Razni sprejevi za čišćenje su namenjeni čišćenju različitih površina, zbog toga sadrže različite hemikalije koje su štetne za zdravlje, a vi ih udišete tokom korišćenja. Različite hemikalije u sredstvima za čišćenje kupatila, deterdženti i izbeljivači mogu oštetiti vaše disajne puteve i pluća. Istraživanje radne grupe za zaštitu životne sredine je otkrilo da su mnoge supstance u proizvodima za čišćenje povezane sa ozbiljnim zdravstvenim problemima poput astme, alergija i raka.

Foto: Profimedia/Alamy / Neke supstance u proizvodima za čišćenje su povezane sa ozbiljnim zdravstvenim tegobama

7. Ne brišete prašinu pravilno

Usisavanje jednom nedeljno i brisanje polica znači da samo širite prašinu po kući. Što više vremena prolazi bez pravilnog čišćenja, više se izlažete štetnim česticama. Koristite vlažnu krpu da biste očistili prašinu.

8. Ignorišete oluke

Oluci su još jedan uzrok stvaranja vlage, omogućavajući višku vode da prodre u zidove. Ako vam oluci nisu pokriveni, morate da ih redovno čistite.

Foto: Pixabay.com / Oluci su još jedan uzrok stvaranja vlage, omogućavajući višku vode da prodre u zidove

9. Ustajali vazduh u spavaćoj sobi

Možda redovno usisavate i brišete prašinu, stolove i drugi nameštaj, ali važna stvar je i svež vazduh. Povucite svoj krevet daleko od zida, i možda ćete biti šokirani kad vidite šta se sve skuplja ispod vašeg uzglavlja. Redovno perite svoju posteljinu, jednom u dve nedelje, i pobrinite se da imate dobar zaštitnik dušeka. Okrećite ga svakih nekoliko meseci, i usisavajte kad to učinite.

10. Nosite cipele u kući

Hodate po prljavim ulicama i parkovima, a onda se prošetate i po kući u istim cipelama. Cipele obavezno izuvajte, da ne biste širili prljavštinu po kući. Istraživači sa Univerziteta u Arizoni su otkrili da cipele mogu imati 400.000 bakterija na đonovima, uključujući i Ešerihiju Koli, bakteriju za koju je poznato da izaziva gadna oboljenja.

Fpoto: Pixabay.com / Hodate po prljavim ulicama i parkovima, a onda se prošetate i po kući u istim cipelama

11. Opkoljeni ste biljkama koje imaju mnogo polena

Možda nesvesno puštate alergene u svoje dvorište, a oni vam izazivaju alergije, kijanje i probleme sa disanjem. Ako imate alergije, preporučuje se da uradite sledeće:

Uklonite velika stabla kao što su hrastovi i bukva

Redovno uređujte travnjake

Redovno vadite korovske biljke

12. Imate previše stvari

Volite jastuke i sitnice, kuća vam je puna knjiga i ukrasa? Sve ove stvari sakupljaju prašinu, prljavštinu i polen, a mogu doprineti lošem kvalitetu vazduha u vašem domu. Osim ako ne planirate da sve čistite neprekidno čistite, trebalo bi da smanjite broj stvari u svojoj kući.

13. Puštate ljubimce da vam spavaju u krevetu

Oni su prijatni, ljubazni i čak vam pomažu da zaspite, ali ako šetate svoje ljubimce napolju, oni na šapama imaju dosta prljavštine, bakterija, pa čak i insekata i sa njima, vi sve to stvaljate u svoj krevet.

Foto: Pixabay.com / Uklonite velika stabla oko kuće kao što su hrastovi i bukva

(Telegraf.rs / Izvor: familyhandyman.com)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA