Čista izmišljotina: Špagete bolonjeze ne postoje, tvrde italijanski kuvari
Kada ste u Bolonji, verovatno nameravate da probate i špagete bolonjeze na izvoran, domaći način. Ali, Italijani vas možda i neće baš razumeti zašto povezujete bolonjeze sos sa Bolonjom. Te dve stvari, zapravo, uopšte ni nemaju nikakve veze. Čak su i u Italiji špagete bolonjeze česta tema rasprava, jer mora se priznati da bi ovaj kultni recept svi hteli da prisvoje, iako se ne zna iz kog tačno dela Italije potiče i zašto nosi ovaj naziv.
Limun je zlata vredan, a čisti bolje od svih hemikalija: Top 3 recepta za njegovu upotrebu
Gastronomski slučaj ovih ozloglašenih špageta uvek ima odličnu medijsku pažnju. Najčešći kamen spoticanja je to što je u Italiji bolonjeze sos, koji se pravi od mesa vezan samo za testenine, dok se u Americi i drugim krajevima sveta taj sos služi sa različitim jelima, kao na primer sa špagetama od tikvica. Osim toga, u drugim krajevima sveta se ovaj sos koristi i za punjenje različitog povrća, kao na primer paprika, tikvica i slično. Čuveni sos od mesa se koristi u svim krajevima Italije, a njegovo poreklo nikada nije utvrđeno.
Zapravo, čitava zabuna oko ovog sosa i jeste nastala u Italiji, ako uzmete u obzir da se isti sos koristi za lazanje, taljatele i slične testenine. Sam sos za špagete bolonjeze je zapravo jedna vrsta ragua (jelo od mesa i luka), tako da bi ispravniji naziv za ono što čitav svet naziva špagete bolonjeze zapravo bio "špagete ala ragu".
U Italiji, kod lokalnog stanivništva ćete češće naići na izraz špagete sa raguom, što bi značilo špagete sa mesom. Treba da uzmete u obzir da je i italijanska kuhinja modifikovana i modernizovana, pa ono što mi znamo kao bolonjeze sos nije isti sos koji se koristio vekovima ranije. Ono što ceo svet zove bolonjeze sos, a što bi ispavnije bilo zvati ragu, se sastoji od prženog luka sa mesom, uz dodatak začina. U recept je postepeno počeo da se dodaje i svež paradajz ili paradajz sos. Izvorni recept je u poslednjih par decenija toliko modifikovan da u njemu, sada, možete osetiti crno vino i mešavine mesa.
- Špagete bolonjeze izazivaju toliku polemiku što stvara odličnu marketinšku akciju. Nema toliko polemike, originalni recept je toliko izmenjen čak i u Italiji. - kaže kuvar Pjero Valdisera.
- Špagete bolonjeze imaju puno smisla, čitav svet koristi isti recept za njihovu pripremu, a to treba iskoristi za marketing, jer Bolonja nije univerzalno poznat i popularan grad. - kaže Mateo Lepore.
(Telegraf.rs / Izvor: ilrestodelcarlino.it)
Video: Novosađanka menjala grad za prostranstva Durmitora, sa konjem Bambijem krstari nestvarnim predelima
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
gle sada
Pre 10 god sam to pricao kuvarima u srbiji ali jok
Podelite komentar
Jovana
Pa i ne postoje! Postoji ragu! Tražite u Italiji bolonjez pa da vidite šta ćete.dobiti. Uostalom stvar opšte kulture.
Podelite komentar