Evo kako da svaki put izaberete savršeno zrelu i slatku lubenicu

 ≫ 
  • 0

Zrelost je ono za čime svi trgaju kada kupuju lubenice ili dinje. Što je voće zrelije, to je ukusnije i slađe. Ukoliko je zeleno, možete da očekujete da će biti kiselo i teško za želudac. Zbog veličine i težine, dinje i lubenice su skuplje od drugog sezonskog voća, ali od njih dobijate više porcija. Baš zbog toga niko ne želi da kupi zelenu voćku.

14 najlepših haljina na svetu za kojima ćete odmah odlepiti

Srećom, pravi poznavaoci ovog voća vam daju savete kako da uvek odaberete zrelu i sočnu voćku:

Dinja 

Kada presečete dinju i vidite da je njena unutrašnjost bleda i suva, znači da je zelena. A da vam se to ne bi desilo, birajte dinje prema ovome:

Potražite svetlije mesto na kori, ukoliko postoji mesto koje je znatno svetlije od ostatka kore znači da je dinja na tom mestu rasla na zemlji, a to je normalno.

Uverite se da dinja nema "modrice".

Stabljika treba da bude glatka i okrugla.

Dinja treba da ima slatku mošusnu aromu.

Ako isečete samo deo dinje, ostavite seme koje se nalazi unutra i dobro je zavijte i ostavite u frižideru.

Foto: Pixabay.com / Dinja treba da ima slatku mošusnu aromu

Lubenica

Prilikom izbora lubenice dobro potražite ove znakove da je plod zreo, sočan i ukusan:

Deo gde je lubenica dodirnula zemlju bi trebalo da bude kremasto žute ili narandžasto žute boje. Beli ili zeleni delovi na kori znače da je lubenica ubrana pre nego što je sazrela.

Lubenica bi trebalo da bude prilično simetrična.

Uverite se da kora nema "modrice".

Lubenica koja je previše laka vam neće dati ukus koji tražite.

Ima još jedina stvar koju treba uzeti u obzir prilikom izbora dinje ili lubenice. Ovo voće može sadržavati salmonelu, zato i nije baš najbolja ideja da kupujete one koje su već prepolovljene.

Foto: Pixabay.com / Lubenice i dinje mogu sadržavati salmonelu

Šta još treba da znate:

Ne kupujte dinje sa rezovima, "modricama" ili naprslinama.

Pre sečenja operite i dinje i lubenice. Bilo koji zagađivači koji se nalaze na kori se mogu preneti na plod.

Operite ruke pre jedenja lubenice ili dinje.

Ovo voće uvek jedite svežim priborom.

Drzite isečeno voće u frižideru, tako smanjujete šansu bakterijama u plodu da rastu.

Bacite bilo koje voće koje stoji na sobnoj temperaturi duže od dva sata.

Foto: Pixabay.com / Voće ne treba da stoji na sobnoj temperaturi više od dva sata

VIDEO: Ova lepotica lubenice "proverava" butinama

(Telegraf.rs / Izvor: mnn.com)

Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA