Večeras nas očekuje jezivo hladna noć - evo kako da vam stan ostane topao do jutra i sačuva vas od minusa

 
  • 7

Večeras nas očekuje veoma hladna noć i bilo bi dobro da se adekvatno pripremite

Kako vam ne bi bilo hladno u stanu tokom ekstremno niske temperature koja nas očekuje večeras, preduzmite određene korake, a za izolaciju vam neće trebati više od 200 dinara.

JEZIVA HLADNOĆA STIŽE U SRBIJU: U Beogradu noćas i sutra -17, u drugim gradovima još hladnije (PROGNOZA PO SATIMA)

Ako želite da stavite dodatnu izolaciju na prozor kao što je plastična folija sa mehurićima koja se može nabaviti u prodavnici alata i farbarama, prodaje se na metar i nije skupa. Ona će pomoći da vam hladnoća ne ulazi u kuću i da vam hladni prozori ne vuku toplotu.

Foto: Pixabay.com

Na pločice i parket koji imate u kući obavezno stavite tepih ili neku asuru koja će držati hladnoću poda van domašaja vaših stopala, a zadržavaće toplotu u prostoriji. Ukoliko nemate tepih, dobro će da vam posluži i neko staro ćebe.

Dodatnu izolaciju mogu da vam daju i roletne, posebno one koje su stavljene spolja na prozore. One će zadržati vetar dalje od prozora kao i sneg i tako vam neće dodatno izvlačiti toplotu iz prostorija.

Iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima stavite ploče stiropora koje su tanke, ali mogu da vam pomognu. Možete da koristite i one sasvim tanke koje u farbarama koštaju i manje od 200 dinara. Izvore toplote nemojte da zaklanjate zavesama i nameštajem jer tako se toplota kreće ka zidovima i onda napolje.

Kao izolacija može da vam posluži i aluminijumska folija kojom ćete sprečiti oslobađanje toplote iz vašeg stana. Ispod prozora i vrata stavite zaštitu kako vam ne bi ulazio hladan vazduh. Ovde vam može koristiti i samolepljiva dihtung traka čija cena se kreće od 50 dinara po metru pa naviše. U suprotnom stavite neki stari peškir ili ćebe i sprečite hlađenje.

Foto: Pixabay.com

Ukoliko nešto kuvate ili pečete nemojte otvarati odmah prozor i vetriti jer vam toplota od kuvanja dodatno greje stan. Nabavite termofor ako spavate u hladnoj prostoriji ili napunite plastične flaše toplom vodom. Vodite računa da voda ne bude vrela jer može da istopi plastiku i da vam pokvari navoj kod zatvarača pa ćete u krevetu imati poplavu u toku noći.

Slojevito se pokrijte i obavezno nosite pamučne stvari za spavanje jer tako telo može da reguliše toplotu i da vam ne bude ni previše vruće, ali ni hladno. Dva puta u toku dana provetrite prostoriju u kojoj boravite jer se svež vazduh lakše greje od ustajalog, a tako ćete se rešiti i virusa i bakterija koji mogu da budu razlog za prehlade i grip.

Foto: Pixabay

Postarajte se da je ventilacija u kupatilu ako je imate ugašena jer će vam samo isisati toplotu napolje. Kućni ljubimci su pravi pokretni radijatori s toga se igrajte sa njima i mazite kako bi vas grejali.

Stavite izolaciju na cevi koje su izložene hladnoći kako ne bi popucale i potrudite se da vam vrata od podruma ili tavana dobro dihtuju.

Daljinac

(M.K.)

Video: Zatvaranje 40. Beogradskog džez festivala koncertom Buena Vista All Stars

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA